Николай Овчаров подозира кампания, "каляща" името и обектите му

Два дни след като археолози от БАН алармираха, че заради грешки при разкопките Перперикон и Татул се рушат, проф. Николай Овчаров, чийто екип работи на обектите, заяви в четвъртък, че срещу него се води кампания. Според Овчаров целта е да се "каля не само неговото име, но и обектите, на които той работи".

Археологът заяви, че кампанията е започнала още през 2005 година от две негови колежки и сега след Коледа е била възстановена. "Още преди четири години се започнаха обвиненията срещу мен, че унищожавам обектите, на които работя. През 2006 година беше създадена комисия. На базата на докладите на комисията и на моите отчети продължиха да ми издават разрешителни да извършвам разкопки на обектите. През 2007 - 2008 година кампанията продължи, като моите обекти бяха заснемани. През 2008 година беше направена нова комисия от 10 души специалисти, като протоколът на комисията констатира, че работата ми отговаря на нормативните изисквания", каза Овчаров.

Учените от БАН обаче твърдят, че са установени редица нарушения при разкопките, което е довело до значителни поражения по археологическите паметници. Това не позволявало реставрацията и консервацията им и създавало опасност от свличане на скални маси.

Овчаров съобщи, че изпълнението на проекта за консервация на Перперикон ще започне тази година и ще продължи 36 месеца. Той се похвали, че 225 хиляди души са посетили Перперикон през 2008 година и се наблюдава трайно увеличение на броя на туристите. „След година-две Перперикон ще стане един от световните паметници”, заяви Овчаров.

За тракийското светилище Татул пък се кандидатствало по различни програми. Ако те бъдат спечелени, върху голяма част от обекта щяло да бъде направено парашутно покритие, което ще може да се маха лятото и да се слага през зимата, за да се запазят старините.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?