Николай Петров се обяви за единен стандарт за управление на болниците

Николай Петров се обяви за единен стандарт за управление на болниците

Здравният министър Николай Петров си определя три цели, които да постигне по време на мандата си: въвеждане на електронно здравеопазване, на стандарт за управление на лечебните заведения и мерки за подобряване ситуацията на лекарите.

Стандартът се очаква да се въведе до края на годината, а електронното здравеопазване ще отнеме повече. Това обяви самият той пред бТВ във вторник. Петров посочи, че въвеждането на електронното здравеопазване, за което се говори повече от 10 години, ще струва около 12-15 млн. лв.

Идеята на министъра е, че в момента различните държавни болници купуват лекарства, консумативи и услуги на различни цени и трябва да се търси и въведе най-добрият мениджмънт в това отношение.

Министърът посочи, че няма да определя дали това са реформи в сектора, а ще остави оценката за следващите.

По повод третата цел - подобряване ситуацията на лекарите, Петров обяви, че се наблюдава забавяне на процеса на миграция на медици от България.

Той коментира и наследството, което е заврил в здравното министерство. “Москов е свършил доста добри неща, не очаквайте от мен да го критикувам”, каза Петров.

Той определи като добри идеи опитите за въвеждане на националната здравна карта, стартирането на проекта за спешната помощ.

По повод налагането на пръстовите идентификатори здравният министър коментира, че тяхната ефективност можеше да бъде отчетена ако работеха по-дълго време. “Дали е бил правилен този начин, щеше да го покаже анализът след още 6 месеца”, коментира Петров.

“Всеки, който е престъпил закона, е клиент на една друга структура. Нещата излязоха от приемливите граници и започваме да се излагаме като общество”, заяви здравният министър по повод честите случаи на агресия срещу медици.

Той е категоричен, че това може да бъде преодоляно само с конкретни мерки в тази посока.

“Аз работих на конфликтно място и обикновено реакциите на роднини са точно на такива места. Съветвам колегите да бъдат внимателни, дипломатични и да не влизат в тона на хората”, коментира Петров, който е работил като реаниматор.

Здравният министър заяви, че адмирира действията на главния прокурор да бъдат назначени специални регионални прокурори, които да отговарят само за лечебните заведения. “Тази пряка връзка ще даде възможност случая да бъде така обработен, че да завърши с присъда”, допълва Петров.

Споделяне

Още от България