Николай Стайков спечели голямата награда "Радостина Константинова" заради "Осемте джуджета"

Николай Стайков

Николай Стайков от организацията "Антикорупционен фонд" спечели голямата награда за разследваща журналистика на фондация "Радостина Константинова". Той бе отличен заради разследването си "Осемте джуджета", в което бе разказана историята на бизнесмена Илия Златанов. Той твърди, че е бил изнудван от бившия следовател Петьо Петров с помощта на висши прокурори от специализираната прокуратура.

Награда получи и Миролюба Бенатова. Тя бе отличена заради разследването, с което показа как НЗОК се източва с фалшиви прегледи.

"Осемте джуджета"

Разследването бе в четири части. В тях Златанов, който е собственик на асансьорния завод "Изамет" в Дупница разказа как е потърсил Петров заради спорове със сина си. Бившият следовател обещал да му помогне, но след това синът му бил арестуван и започнало изнудването.

Според Златанов с помощта на прокуратурата са му отнети над 30 килограма. Заводът му пък бе окупиран от охранители от фирмата "Делта-гард", а МВР отказа съдействие за извеждането им. В крайна сметка предприятието бе освободено.

Златанов твърдеше, че в схемата освен Петров участвала и съпругата Любена Петрова. Той посочи името на тогавашния шеф на спецпрокуратурата Димитър Франтишек Петров.

След разказа му прокуратурата обяви, че е образувала проверка. Първото действие по нея бе обиск в къщата на Златанов.

Месеци наред вече държавното обвинение не е съобщавало нищо по тази тема. След излъчването на "Осемте джуджета" Стайков получаваше заплахи.

От профилактика до емболия

Източване на 400 хил. лв. от НЗОК пък е темата в разследването, за което Бенатова бе отличена. Тя разказа как пациенти, които отивали на профилактични прегледи в правителствената болница "Лозенец" само по документи били хоспитализирани по спешност с диагноза "Емболия и тромбоза на долните крайници". Оказа се, че те са млади и здрави хора без проблеми. Става дума за над 100 души, лекувани по клинична пътека за 3671 лв. в рамките на месец.

Споделяне

Още по темата

Още от България