Николай Свинаров: Служителите на ДАНС няма да са военизирани

Николай Свинаров: Служителите на ДАНС няма да са военизирани

Служителите на бъдещата Държавна агенция “Национална сигурност” (ДАНС) няма да бъдат военизирани, заяви председателят на вътрешната комисия в парламента Николай Свинаров (НДСВ), въпреки че депутати от левицата се готвят в пленарна зала да защитават тезата под пагон да са поне представителите на военното контраразузнаване (ВКР), което ще влезе в новата структура. Преди дни, както Mediapool съобщи, дори и премиерът Сергей Станишев е настоял пред червени депутати да се запази военизираният статут на ДАНС.

По думите на Свинаров в закона за новата агенция, който по прогнозите му ще бъде приет окончателно до края на следващата седмица,  е предвиден “доста благоприятен статут” за работещите в системата. “Няма по-добър статут от гледна точка на социални и професионални параметри, които са гарантирани по един доста добър начин. Няма да има параметър, който да бъде намален”, обясни пред БНР шефът на вътрешната комисия.

Той посочи, че ще предложи нарочната парламентарна комисия, която ще следи и контролира дейността на ДАНС, да се сформира по италиански модел, което означава в нея да влязат равен брой представители на управляващите и на опозицията. А самият орган да бъде председателстван от човек на опозицията. ”Този вид контрол е доказан като най-добра демократична форма”, обясни Свинаров.

Това едва ли ще е възможно, контрира депутатът от ДСБ и бивш шеф на Национална служба “Сигурност” в МВР Атанас Атанасов. В законопроекта, който трябва да влезе на второ четене още тази седмица, не е предвиден текст как ще се формира въпросната комисия, по колко представители ще имат управляващите и опозицията, каза Атанасов. Според него думите на Свинаров били само пожелателни.

Всички срокове за предложения по закона отдавна изтекоха, текстове за паритетен принцип при съставяне на комисията няма, обясни Атанасов.

“Темата е много важна, защото, ако наистина се цели контрол над агенцията, той наистина трябва да се осъществява от опозицията, защото корупцията означава злоупотреба с власт. Никъде не се е случвало в света властимащите да се борят сами със себе си”, каза депутатът от ДСБ.

Свинаров и Атанасов застанаха на противоположни позиции и по повод мненията на представители на опозицията и на неправителствени организации, че ДАНС може да стане нова Държавна сигурност (ДС). Шефът на вътрешната комисия каза, че не се опасява от това, защото “формите, които се изграждат в една демократична държава, не могат да повторят формите, които са работили в системата на тоталитаризъм”.

“Не ме притеснява, че тя може да бъде използвана за други цели, агенцията трябва да бъде силна и трябва да има възможности, които при изключване на политически чадър да гарантират по-добро ниво на националната сигурност на страната”, обясни Свинаров.

Бившият шеф на контраразузнаването обаче коментира, че новата агенция ще стане “специализирана политическа полиция”. “Основните звена от днешната специализирана администрация, които трябва да се борят с корупцията по високите етажи на властта и организираната престъпност, са икономическата полиция и ГДБОП. И двете звена остават в МВР, а в същото време в новата агенция се инкорпорират механично досегашните звена на информационните служби в МВР, в армията и финансовото министерство”, каза Атанасов, визирайки отделянето на Национална служба “Сигурност” от МВР, военното контраразузнаване от МО и финансовото разузнаване от Министерството на финансите.

“В тези ведомства хората не са обучени и нямат капацитет да се занимават с борбата с престъпността. Тези хора са учени да събират информация за рисковете и заплахите за националната сигурност и това са различни сфери на действие”, аргументира се той.

По думите му “зад фасадата на тезата за борба с корупцията по високите етажи на властта, ние виждаме окончателна реставрация на ДС във властта и съсредоточаване на цялата тайна власт на държавата в ръцете на президента Първанов”. “На първо място президентът е Гоце (агентурното име на Първанов – б.р.) и всичко останало”, каза Атанас Атанасов.

Първанов ще реши кого да назначи за шеф на агенцията и веднъж назначено, ръководството ѝ може да бъде освободено единствено по волята на държавния глава, коментира още депутатът.

Шефът на вътрешната парламентарна комисия от своя страна обясни, че решението кой и как ще назначава председателя на ДАНС ще се реши от Народното събрание, а решението на комисията е това да става по предложение на премиера с указ на държавния глава.

По мнението на Свинаров най-разгорещени спорове в пленарната зала ще предизвикат лустрационните текстове, които предвиждат служителите на ДАНС да не са работили за бившата ДС и за които настоява дясната опозиция, както и за статута на “агентите” и на финансовото разузнаване, което вероятно няма да бъде изцяло отделено от Министерството на финансите.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?