Николай Цонев е патентовал имената на ПФ, "Движение 21" и "Глас народен"

Николай Цонев е патентовал имената на ПФ, "Движение 21" и "Глас народен"

Бившият военен министър и лидер на партия "Нова алтернатива" Николай Цонев е подал заявления за патент на имената на три чужди партии - "Патриотичен фронт" на Валери Симеонов, "Движение 21" на Татяна Дончева и "Глас народен" на Светльо Витков.

Пред бТВ Цонев аргументира действията си като каза, че който нямал административен капацитет да си запази името, не трябвало да управлява, визирайки в частност "Патриотичен фронт", който е част от правителствената коалиция.

Той е предупредил за това председателя на Народното събрание Цецка Цачева. Цонев добави, че въпросните партии не могат да използват имената без неговото разрешение. Цачева е отговорила, че имената на партиите не са от правомощията на председателя на парламента.

Цонев е запазил името "Патриотичен фронт" в Софийския градски съд на 30 януари срещу 50 лв. и е подал заявление в патентното ведомство. Промишленият дизайн също е запазен на ниво Европейски съюз. Цонев е уведомил за действията си Валери Симеонов и ЦИК, но не уточни защо е запазил и другите две марки.

"Аз нямам намерение да създавам партия "Патриотичен фронт". Аз съм председател на политическа партия "Нова алтернатива" и хората в нея смятат, че патриотите са тези, които обичат държавата си, а не тези, които насаждат етническа омраза", заяви той.

Валери Симеонов коментира, че действията на Николай Цонев са "объркани" и "несериозни".

"Наистина ли мислите, че той от патриотични подбуди иска да придобие знака на НФСБ? Наистина ли смятате, че не става въпрос за опит за рекет? За пари става въпрос... Тези патенти са абсолютно неоснователни и няма съд, който да ги уважи. Всичко това ми изглежда смешно", заяви той в коментар по телефона.

Споделяне

Още от Местни избори 2015