Николай Цонев: "Генералите също са хора, човешки същества"

Николай Цонев: "Генералите също са хора, човешки същества"
"Генералите са също хора, човешки същества". До това прозрение стигна във вторник военният министър Николай Цонев, коментирайки процедурата за избор на нов началник на Щаба по отбраната, минути, след като откри детска градина.

Наред с това, министърът съобщи, че търгът за продажбата на мегаломанския комплекс на столичния бул. "Скобелев", известен като "военното НДК", ще бъде обявен на 29 май, в края на мандата на тройната коалиция.

Мандатът на сегашния началник на Щаба по отбраната ген. Златан Стойков изтича на 29 май и в момента текат консултации между президентството, Министерския съвет, военното министерство и политическите партии дали мандатът му бъде удължен с още година, каквато възможност има по закон.

Николай Цонев, който успя да ореже правомощията на генералитета с изготвения от него нов военен закон, съобщи, че все още още не е направено предложение кой да поеме Щаба по отбраната и се обсъждат всички възможни варианти по закон. Иначе изборът трябвало да стане "принципно", защото не бива да се забравя, че и генералите са хора, които са служили на държавата повече от 40 години.

След приемането на новия закон за отбраната за мястото могат да се борят зам.-началникът на отбраната, командващият Съвместното оперативно командване, представителят на България във военните комитети на НАТО и ЕС, началниците на щабовете по подготовката на Сухопътните войски, Военновъздушните сили и Военноморските сили, както и началникът на Щаба по осигуряването и поддръжката.

Ако не бъде удължен мандатът на Стойков, с шансове за поста са командващият ВВС ген. Симеон Симеонов, зам.-началникът на Щаба по отбраната ген. Галимир Пехливанов, а напоследък се спряга и името на командващия Сухопътните войски Иван Добрев.

"Когато всички се обединят около предложение, тогава ще го предложа", посочи Цонев и добави, че разговорите вървят "конструктивно".

Той отбеляза и това, че началникът на отбраната трябва да бъде достоен български генерал. Като такъв министърът определи Златан Стойков.

Цонев съобщи още, че в МС вече са внесени правилникът за прилагане на закона и устройствения правилник на министерството и очаква тази седмица да бъдат разгледани. По думите му обаче все още няма яснота колко военнослужещи ще бъдат съкратени, след въвеждането на интегрирания модел с новия закон.

С този модел се прекратява дублирането на функции на политическото и военното ръководство на въоръжените сили, което означава за пръв път да бъдат ограничени правомощията на военното ръководство на отбраната. Генералният щаб бе преименуван в Щаб по отбраната, част от централната администрация на министерството, на практика подчинен и на зам.-министрите, което дава възможност за политическа намеса в професионалното ръководство на армията.

"Военното НДК" на тезгяха преди края на мандата

Дни след като зам.-министърът на отбраната от квотата на Коалиция за България Спас Панчев обяви, че продажбата на "военното НДК" е само "една идея" и нещата са в ръцете на МС, Цонев разясни, че от държавническа гледна е важно да се продаде мегакомплексът, тъй като страната преминава през икономическа криза.

Към част от комплекса интерес проявява прокуратурата и имаше намерение да предложи на правителството вариант да ползва част от помещенията. Цонев потвърди, че е имало такива предложения, но устни. "Смятам, че е нецелесъобразно от държавническа гледна точка в момента на финансова криза да не влезнат тези пари в държавния бюджет, независимо дали Министерството на отбраната ще го ползва", каза Цонев.

Началната цена ще бъде от 100 млн. лева – данъчната оценка от 70 млн. лева плюс 40%. Комплексът ще бъде продаден като незавършен обект, тъй като издаването на необходимите документи за завършен би отнело много време и мандатът на управляващите няма да стигне, за да се реализира апетитната сделка. След обявяването на търга, желаещите да закупят документи за участие имат един месец за това, след което следва продажба на търг.

Въпреки финансовата криза и отлива на инвестиции от пазара на недвижими имоти, Цонев е убеден, че ще има подходящи инвеститори.

Комплексът е построен на близо 14 дка и включва подземен паркинг, кино-конферентна зала, офиси, магазини, луксозна хотелска част, ресторанти, спа-център и други.

Според Николай Цонев разходите на МО за строителството на комплекса са 20 млн. лева, но неофициално те са с няколко милиона лева повече.

Решението за строителството върху терена на бившия Военно-исторически музей бе взето през 2004 г. от тогавашния министър на отбраната Николай Свинаров. Строителството се проточи и по времето на наследника му Веселин Близнаков, също от квотата на НДСВ.

Министърът на отбраната откри в кв. "Овча купел" детска градина за деца на военнослужещи и служители на МО и БА в София. Олимпийската шампионка по гребане Румяна Нейкова стана кръстница на детското заведение, което ще се казва "Олимпийче". Съгласно новия закон за отбраната военният министър вече има право да открива и закрива детски градини, но съгласувано с министъра на образованието.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?