Николай Цонев: Цветанов, бъди мъж! Яви се утре в съда!

"Цветанов, бъди мъж! Яви се утре в съда и понеси отговорност по делото със съдия Тодорова!". Това написа в личния си блог и страницата си във Фейсбук ексвоенният министър и лидер на партия "Нова алтернатива” Николай Цонев. Повод за личния му коментар е информацията, че Цветан Цветанов прави опити да отложи делото за клевета, заведено срещу него от съдия Мирослава Тодорова. По информация от съда Цветанов е сменил адвокатката си, като новата адвокатка поискала отлагане на делото, защото била възпрепятствана да присъства.

"Вчера за пореден път бяхме принудени да наблюдаваме как една достойна жена, съдия Мирослава Тодорова, няма възможност да защити в съда доброто си име”, пише още Цонев. Според него целта на шиканирането е ясна – делото да се отложи за следващата седмица, когато водачът на две листи на ГЕРБ ще попадне в парламента и ще се прикрие зад депутатския имунитет и няма да му бъде търсена отговорност за клеветите. "Обществото се заразява с опасния вирус на безнаказаността, а политиците със съзнанието, че ако са на власт, могат да обиждат, да клеветят и да тъпчат закона", пише още Цонев.

"Депутатският имунитет по граждански дела е с цел защита на публични личности от изнудване. Дали някой си е представял, че ще се намери мъж, политик и силов вицепремиер, който да се крие зад имунитета си, за да оклевети безнаказано една жена?”, пита в коментара си Цонев, който е убеден, че е потърпевш от управленско-политическо своеволие.

Цонев призовава Цветанов, ако в четвъртък съдът пак не се произнесе, да постъпи достойно и да свали депутатския си имунитет. "Нали в твоята партия твърдите, че сте си взели поука от грешките си? Или това е само преди избори и за пред избирателите?”, пита още Цонев

Коментарът на ексвоенният министър идва ден след като стана ясно, че българското правителство е признало вината си за унизителния му арест през 2010 г. по жалба, която той заведе в Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Във връзка с предложеното му обезщетение от 15 000 евро, Цонев коментира, че е важно моралното удовлетворение, но и че не може да приеме, че за личната политическа безотговорност плаща държавата. Дело в Страсбург е завела и съдия Мирослава Тодорова, след като в две интервюта Цветанов я обвини, че покровителствала организираната престъпност, защото забавила мотивите за осъдителната присъда на наркотрафиканта Васил Маникатов. Така България се оказа държавата в ЕС с безпрецедентен случай - съдия да съди вътрешен министър.

Споделяне

Още по темата

Още от България