Николай Василев и Илия Лингорски са първите кандидати за лидерския пост в НДСВ

Засега двама са кандидатите да заемат лидерския пост в НДСВ след подадената оставка на досегашния лидер и основател на партията Симеон Сакскобургготски. Това са Николай Василев и Илия Лингорски, съобщи временният председателстващ партията Огнян Герджиков вн неделя.

Според Герджиков вероятно ще има още две-три кандидатури, след като в момента тече процедурата за подаване на заявления на кандидатите. Те трябва да подготвят и концепция за развитието и бъдещето на партията, което да защитят.

Бившият външен министър Соломон Паси съобщи, че обмисля дали да се кандидатира за лидер или да подкрепи някоя от издигнатите номинации. Той обясни, че имало доста силни притенденти за поста, но пък приятелите му го подтиквали също да подаде заявление.

Според Герджиков Симеон Сакскобургготски няма намерение отново да се кандидатира за ръководния пост, след като се оттегли от него веднага след парламентарните избори. На тях НДСВ загуби катастрофално и не успя да вкара нито един народен представител в парламента.

Новият партиен лидер ще бъде избран на конгреса на НДСВ през ноември. Той ще има тежката задача да измъкне партията от срива, в който се намира, и да спре тоталната ѝ маргинализация.

Споделяне

Още от България