Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Николай Василев и източването на програма ОПАК

89 коментара
През 2008 г. министърът на държавната администрация Николай Василев стана герой на една от безплатните рекламни картички на Fame cards. Отпред стои надписът "Who's this boy?" (Кое е това момче?), а на гърба на картичката са изброени многобройните успехи на ръководеното от него ведомство.

Предложеният от Слави Трифонов за министър - председател НДСВ Николай Василев, отговаря на профила, който шоуменът описа пред студенти в Пловдив преди изборите. Тогава Трифонов каза, че бъдещият премиер трябва "да знае езици, да е завършил престижен университет", да има експертиза и да е професионалист в нещо".

Николай Василев знае 8 чужди езика - английски, унгарски, руски и т. н. Има дипломи от куп чужди университети - по икономика от Университета за икономически науки в Будапеща, по бизнес администрация, финанси и икономика от Щатския университет на Ню Йорк и магистърска степен по международна икономика и финанси от Университета "Брендайс" (Уолтъм, САЩ) и Университета "Кейо" (Токио, Япония). От 1999 г. Николай Василев притежава и престижната степен CFA (сертифициран финансов аналитик). От 1996 до 2001 г. е работил като инвестиционен банкер.

С всички тези квалификации той се вписа безупречно сред "юпитата" на кабинета "Сакскобургготски", дошъл на власт през 2001 г. с обещание да оправи България за 800 дни.

Николай Василев бе вицепремиер и министър в две последователни правителства – това на Сакскобургготски, управлявало в коалиция с ДПС, и после в кабинета на Тройната коалиция (БСП-НДСВ-ДПС).

През 2010 г. - около година след като Василев напуска властта, Министерството на финансите, ръководено по онова време от ГЕРБ, обяви, че управляваната от Василев Оперативна програма "Административен капацитет" е източена безобразно, а близки до министъра на държавната администрация фирми са участвали в опорочаването на програмата.

От 183 приключени проекта за обучение, преквалификация, изработка на сайтове и т.н., финансирани с европейски пари, 35 са били с груби нарушения. Това е установила проверка на изпълнението на Оперативна програма "Административен капацитет" (ОПАК), извършена от звеното за одит на европейски средства към финансовото министерство, стана ясно от изказване на тогавашния зам.-министър на финансите Ани Михайлова.

В правителството на Станишев управлението на ОПАК бе възложено именно на министъра на администрацията и административната реформа Николай Василев.

Според тогавашните твърдения на зам.-министър Михайлова, в 35-те компрометирани проекта е имало явен конфликт на интереси, нарушения на Закона за обществените поръчки и злоупотреби, извършени от кметове и неправителствени организации. На прокуратурата са предадени 14 проекта, а Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) е поела за разследване още 10.

Други 11 проекта са предадени на Агенцията за държавна финансова инспекция, която по правомощия може да налага финансови санкции и да сигнализира прокуратурата.

Одитът е установил, че бенефициентите подготвяли тръжна документация за спечелване на проекта от конкретна фирма или са фалшифицирали документи. Практика е било даден участник да печели поръчка с най-ниска цена, но впоследствие с него се сключвал договор на многократно по-висока.

Установени са случаи, в които са сключвани договори за суми, надхвърлящи много пазарните цени. Така например за изработката на сайт с едни и същи параметри един бенефициент е кандидатствал за отпускането на 3000 лв., а друг – за 50 000 лв.

Разкритията на финансовото министерство за тежки нарушения по ОПАК бяха обявени публично след обширна публикация във в. "Капитал" за конфликт на интереси на бившия министър на администрацията Николай Василев. По това време той вече бе влязъл в управлението на финансовата група "Експат". Според публикацията на "Капитал" бившият министър, негови подчинени и изпълнители на обществени поръчки на министерството на държавната администрация движат общ инвестиционен проект - създаденото от групата "Експат" дружество "Експат бета" АДСИЦ като финансов инструмент за търговия на фондовата борса.

Проверката на "Капитал" показва, че дружеството "Експат бета" АДСИЦ е учредено през зимата на 2008 г., когато Василев е министър, и негови учредители са Моника Йосифова, съветник на тогавашния премиер Сергей Станишев (а после и негова съпруга) и собственик на пиар-агенцията "Актив груп"; майката и съпругата на Василев; главният секретар на МДААР (Министерството на държавната администрация и административната реформа) Биляна Дакова; адвокатът Иван Тодоров ("Сиела норма" АД).

Made with Visme Infographic Maker

Инфографика: Mediapool.bg

Преди да учредят "Експат бета", част от фирмите учредители са печелили обществени поръчки именно от тази програма, управлявана от МДААР.

Например акционер в "Експат бета" - "Актив груп", тогава държи 20% от дяловете в "Консорциум за диалог с администрацията", който пък печели поръчката за "информиране на широката общественост" за програма ОПАК с оферта за 1.2 млн. лв. Собственичката на "Актив груп" Моника Йосифова е управител на консорциума. Комитетът за наблюдение на ОПАК по това време се ръководи от зам.-министър Мария Дивизиева, впоследствие управляващ директор на "Експат груп".

През лятото на 2008 г. "Оксиген" ЕООД печели обществена поръчка на МДААР с предмет "мониторинг на изпълнението на специализирано обучение по английски език за работа с институциите на Европейския съюз". Средствата идват от ОПАК, а фирмата предлага цена от 208 хил. лв. за извършването на пет хиляди проверки. Към момента на възлагането на поръчката "Оксиген" е съакционер със съпругата и майка на министъра, както и с главния секретар на министерството Биляна Дякова.

"Сиела софт енд паблишинг" АД е изпълнител на поръчка за обучение на магистрати и съдебни служители, възложена от ВСС (финансирана със средства по ОПАК) на стойност близо 500 хил. лв. С министерството, управлявано от Николай Василев, пък издателството е имало поддоговор за 50 хил. лв. за обучение на чиновници за работа с приетия по онова време Закон за електронното управление. В консорциум с други фирми "Сиела софт енд паблишинг" е изпълнител на поръчки за над 1.5 млн. лв., като всичките средства идват от ОПАК.

Изводите от връзките между фирмите в инвестиционното дружество, физическите лица и ръководството на МДААР и съответно управлението на ОПАК са красноречиви и предизвикват сериозни съмнения за конфликт на интереси.

Съвсем друга тема е фактът, че основният проект на "Експат бета" АДСИЦ към онзи момент е бил покупката на 140 000 кв. м. земя в регулация в курорта "Камчия" на Черноморието. Това бе тема на отделен скандал.

Още след огласяването на разкритията на медиите и финансовото министерство през 2010 г., Николай Василев изрази силно огорчение от факта, че е визиран като отговорен за източване на Оперативна програма "Административен капацитет".

В отговора на бившия министър Николай Василев се отправят поздравления до екипа на МФ "за изнасяне на информация за нарушения от страна на бенефициентите при изпълнението на проекти по програмата." Нарушенията обаче били на ниво "отделни бенефициенти (общини, неправителствени организации и др.)". Тогава Николай Василев се въздържа от какъвто и да е коментар на изнесените факти за това как близки до него фирми са печелили финансиране по ОПАК по времето, когато той е бил министър.

От "Експат Капитал" - компанията, която признава, че е създала проекта "Експат бета" АДСИЦ, пък твърдят, че и преди 10 години, и сега не са имали нищо общо с проекти по оперативната програма ОПАК. Mediapool публикува полученото от компанията на 13 юли 2021 г. право на отговор.

Право на отговор от "Експат Капитал" АД:

Нито Експат Капитал АД, нито свързани с компанията лица или управлявани от групата фондове и инвестиционни схеми не са били бенефициенти по каквито и да било програми с европейско или държавно финансиране.

Нито Експат Капитал АД, нито свързани с компанията лица или управлявани от групата фондове и инвестиционни схеми никога не са били разследвани или проверявани за злоупотреби с държавни или европейски средства. Никога дори не са кандидатствали за финансиране по такива програми.

Споменатото в статията дружество Експат Бета АДСИЦ е акционерно дружество със специална инвестиционна цел, инвестиращо в недвижими имоти и търгувано на Българска фондова борса. Неговите акции се търгуват свободно на борсата и могат да бъдат закупени от всеки. Дружеството има над 200 акционери, като никой от тях не притежава мажоритарен пакет.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

89 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Кокорчо
    #89

    Николайчо лилипотката национален предател ще е министър прецедател... Славчо автоголов... Много прозт...

  2. ImBlack
    #88

    Да припомним и приватизацията на БТК извършена лично от Н.Василев. Продадена от държавата за 230 милиона евро и бързо след това препродадена за 1 милиард евро.

  3. Bлaдo
    #87

    слАФчУ е от този вид маломозъчни хора, в чиито глави има място само за 1 език (и ако почне да учи чужд език, чуждият му избутва родния от главата ;-)) Затова на такива като слАФчо им изглежда голЕЕЕЕма работа, ако някой знае "и некви чужди езици"..... и пак заради това на слАфчо нИкитУ вАсилев му се вижда ... голем напреднист и почти величие ;-) ................................................ Но можеше да е и по-зле - почти съм сигурен, че ако кАролев не се беше направил на зеленчук, сега той (също "полиглот" но и чалга-елементар по славЕЙчовски) щеше да премиер-фаворитът на впечатлителните npocтачета от иТн....

  4. evpetra1
    #86
    Отговор на коментар #68

    Но моля Ви, за да бъде човек добър екскурзовод, знаенето на езици съвсем не е достатъчно! А и в екскурзоводството далавера няма.

  5. Коментарът е изтрит в 23:30 на 21 декември 2022 от автора.
    #85
  6. PETER
    #84

    Този нафталинен кандидат министър-председател нали преди няколко петилетки изхарчи стотици милиони за електронно правителство, което все-още е химера. Същият продаде и една компания (БТК) на 3 пъти занижена цена, а неговите авери, братя Велчеви, чрез финансови операции ощетиха държавата с няколко стотици милиони евра, с които си направиха верига от хотели по Черноморието. Учиндонският чалгар май хептен ни взема за канарчета, особено тия, които по някакъв начин са му повярвали и са дали гласа си за него.

  7. Николайчо Василев е далавераджия и крадец, който трабваше да е в затвора в компанията на Милен Велчев и на Симеончо Сакскобурготски. Слави е тъпак, който си мисли, че като има собствена фирма и я управлява както си иска, то така се управлява и държава.Римейкът на НДСВ не е нужен, ще трябвада има нови избори през октомври, ако и тогава резулатати са същите, ще трябва служебния кабинет да изкара пълен мандат.

  8. анита хегерланд
    #82

    ???

  9. полк. Дрангов
    #81

    Честито на Слави Трифонов! Така е при демокрацията, печели се с ИЗБОРИ! При фашизма и комунизма с улични метежи!

  10. asdasdasd
    #80

    Почти съм сигурен, че следващия приоритет на ИТН ще бъде да прати българин и северномакедонец на Марс... Този човек е адски неадекватен. В Северна Македония с право ни се смеят заради неговите малоумни изказвания...

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.