Николай Василев не бил дорасъл за поста си, пише "Нойе цюрхер цайтунг"

Най - важната от осъществените правителствени промени е тази в министерството на икономиката. Това съобщава авторитетният швейцарски вестник "Нойе цюрхер цайтунг" в кореспонденция от София, предаде Радио Дойче веле.

Досегашният министър на икономиката Василев, който преди две години беше окичен с толкова много лаври, сега бе принуден да отстъпи поста си на министърката на труда и социалното дело, вицепремиерката Лидия Шулева. Младият и злощастен досегашен икономически министър преди издигането му беше амбициозен банкер във финансовия свят на Лондон. Очевидно обаче не бе дорасъл за безжалостната месомелачка в звеното, свързващо политика и икономика, пише "Нойе цюрхер цайтунг".

Сега надеждата е възложена на Лидия Шулева, която според наблюдателите безупречно е водила ресора си до момента и благодарение на новаторските си проекти повишила авторитета на социалното дело в очите на обществеността.

По-нататък в кореспонденцията се посочва, че нов в кабинета е и досегашният фракционен лидер на партията на бившия цар Панайотов. В ролята на вицепремиер той ще координира усилията за влизане на България в Европейския съюз през 2007 г. Като председател на парламентарната фракция обаче Панайотов невинаги действаше успешно, включително и по негова вина през последните две години общо дузина депутати напуснаха партията и образуваха своя собствена опозиционна фракция.

В навечерието на местните избори през октомври правителственият ръководител търси всякакъв начин да спре разпадането на партията си. Трудно е да се прецени обаче дали извършените промени в кабинета ще му помогнат.

В новото правителство прави впечатление високият дял на жените, които вече държат една четвърт от постовете, отбелязва "Нойе цюрхер цайтунг". Това потвърждава впечатлението и от други балкански страни, че жените са по-успешни от мъжете в политиката. Те не прахосват енергията си за безсмислени двубои със съперници или за пиянства, както правят доста политици в региона, а вършат солидна работа, без много-много да се бият в гърдите.

Двамата министри, известни на международната сцена - външният Паси и финансовият Велчев, запазват постовете си. Две малки партии от управляващата коалиция не гласуваха за новото правителство, защото смятат, че са били пренебрегнати. Движението за права и свободи, което се доминира от турци, със своите 19 депутати е най-важният партньор на НДСВ, единодушно гласува за предложените промени.

Хетерогенната опозиция от леви и десни без изключение гласува Против, се казва още в кореспонденцията на "Нойе цюрхер цайтунг" за промените в българското правителство.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?