Николай Василев отива на разпит за "Булгартабак"

Вицепремиерът Николай Василев ще бъде разпитан по повод твърденията на президента на "Союзконтракт табак" Гарегин Гевондян, че изпълнителният директор на Булгартабак холдинг Георги Попов му е поискал подкуп. Това съобщи завеждащият отдел "Следствен" във Върховна касационна прокуратура Цеко Йорданов в предаването "Гласове с Явор Дачков" по Инфо радио. Според него НСБОП вече разследва информацията в медиите, че Георги Попов е поискал 500 хил. долара подкуп от руската дистрибуторска фирма.

Ще ви бъде спрян лиценза за производство на цигари, ако не платите по 100 хил. долара за пет месеца назад и за следващия месец, е заявил Георги Попов на Гевондян и българския представител на "Союзконтракт табак" Георги Тасев на среща, проведена в София. Георги Тасев заяви пред Инфо радио, че разполага с допълнителни доказателства за разговора с Георги Попов, които е готов да предостави пред съдебните органи.

До този момент Георги Попов и Николай Василев не са предприели никакви съдебни действия срещу обвиненията от "Союзконтракт табак".

През седмицата вицепремиерът и министър на икономиката Николай Василев заяви, че няма никакво основание да се съмнява в Георги Попов. Николай Василев обясни обвиненията на Гевондян с интересите на определени групировки преди приватизацията на тютюневия холдинг. Вицепремиерът огласи писмото на Гарегин Гевондян до премиера пред медиите, вероятно за да предотврати изтичането му в пресата и последващия скандал.

В писмото си президентът на руската фирма Гарегин Гевондян пише, че по време на среща в София с Георги Попов е бил потресен от това, че са били предявени директно и недвусмислено претенции за лично облагодетелстване от Георги Попов и от името на Николай Василев. Според Гевондян, Попов е представил Василев за свой личен приятел, отговорен за икономиката на България.

Както вече писа Mediapool, фирмата "Союзконтракт табак" е собственост на дъщерната на Майкъл Чорни "Кашима холдингс лимитед" До началото на тази година тя бе и основен акционер в "Интернешънъл табако фонд", кандидат за приватизацията на Булгартабак.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?