Николай Василев: По-добре да няма държавни банки, защото стават политически орган

Николай Василев: По-добре да няма държавни банки, защото стават политически орган

По-добре да няма държавни банки, защото се превръщат в политически орган, за даване на кредити на конкретни хора. Така бившият вицепремиер и министър на икономиката Николай Василев коментира скандала с кредита отпуснат от Българската банка за развитие (ББР) на фирма, свързана с колекторска дейност и поисканата оставка на изпълнителния директор Стоян Мавродиев.

"Кредити за бизнеса и хората може да има и без държавна банка. Мярката за безлихвени кредити е вид подкрепа за началото на кризата. България се справя изненадващо добре, спрямо други по-богати държави.Подкрепям и мярката "60/40" в новия ѝ вариант, сега държавата поема две трети от разходите на един работодател за един служител", каза Василев.

По думите му средната заплата у нас през последните четири години се е вдигнала с 40%. За този период хората е трябвало да си заделят средства, защото предстои възнагражденията да започнат да намаляват.

"2008 г., като член на тогавашното правителство бях против харченето на 3 млрд. лв. излишък, защото може да потрябват и за други години, а кризата дойде на следващата година. Миналата година всичко се повтори - през декември се изхарчиха 6 млрд., а сега тези пари щяха да ни дойдат добре. В силните години държава, семейства и фирми трябва да спестяват, защото винаги идват по-лоши години", заяви бившият вицепремиер в кабинета на Симеон Сакскобургготски.

Той отбеляза още, че балонът с цените на имотите вече е спукан. Посочи, че те отдавна са надценени и сумите е трябвало да паднат и без криза от този характер.

Николай Василев прогнозира, че безработните, заради създалата се ситуация, ще надхвърлят 100 000 души.

По данни на Агенцията по заетостта към момента те вече са над 265 000. В сряда в Бюрата по труда са се регистрирали 5600 нови безработни. Това е спад спрямо предишния ден, когато броят им е бил 7100.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес