Николай Василев послуша премиера и си мълчи

Николай Василев послуша премиера и си мълчи

Министърът на държавната администрация от НДСВ Николай Василев, който бе публично нахокан от премиера Сергей Станишев, вече трети ден отказва да коментира случая, явно съобразявайки се със забележката на началника "да си мълчи".

"Препоръчвам на министър Василев да внимава с приказките, защото и аз мога да си отворя устата”, каза Станишев пред журналисти в събота, след като предишния ден Василев възрази остро срещу внесения в последния момент от БСП и ДПС законопроект за управление на отпадъците в София. Запитан какво ще каже на министъра си, премиерът лаконично отговори: "Да мълчи”.

"Наистина според мен не е редно министър да коментира думи на министър-председател. Наистина според мен темата е изчерпана и няма какво повече да кажем по нея. Аз лично каквото имах да кажа след заседанието на МС съм го казал и с това смятам въпроса за приключен", заяви Николай Василев в понеделник пред БНР.

На въпрос дали е възразил срещу самия законопроект или затова, че е внесен в последната минута, Василев каза: "Моето изказване е било съвсем принципно. Не съм споменал имена на хора, институции, политически сили. Било е по две теми.

Едната е процедурна, а другата е съдържателна, но предлагам тази тема да я обсъждаме, когато евентуално отново се разглежда този законопроект. Тогава може да я обсъждаме по същество."

Министърът, който е един от най-активните политици в НДСВ, каза още, че не се обижда и изненадва от предизборната реклама на БСП, в която червената партия си приписва създаването на 300 хил. работни места, ръст на заплатите с 60% и удвоени пенсии, макар че правителството е коалиционно.

"Съвсем нормално е в една предизборна ситуация всяка партия да се опитва да се идентифицира с успехите и да се разграничи от някои неуспехи евентуални на управлението. Нали знаете, в политиката кьорав карти не играе, според мен. Така че кой каквото успее да обясни като свой успех, да му пожелаем да го направи. Така или иначе това ще правят всички останали партии и мисля, че се намираме в абсолютно нормална и разбираема предизборна обстановка", коментира миролюбиво Василев.

Той добави, че икономическите успехи на кабинета, според него, се дължат до голяма степен на НДСВ.

С наближаването на изборите партията на бившия цар все по-открито се цепи от важни политически решения на управляващата коалиция, оставяйки БСП и ДПС в тандем. В същото време жълтите атакуват коалиционните си партньори по най-различни теми и все по-често гласуват заедно с опозицията. До този момент обаче Станишев никога не си е изпускал нервите и не е отправял подобни закани към който и да е от министрите или коалиционните партньори.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?