Николай Василев: Преференциалите листи ще забавят преброяването

Николай Василев: Преференциалите листи ще забавят преброяването

Заради преференциалните листи, въведени за изборите за Европейски парламент (ЕП), преброяването на бюлетините ще става около 3 до 5 пъти по-бавно, отколкото досега. Това заяви във вторник министърът на държавната администрация Николай Василев (НДСВ). Междувременно президентът Георги Първанов проведе консултации с парламентарните партии за съставянето на ЦИК за европейските избори.

По искане на Коалиция за България в комисията ще влязат четирима души повече от предишния път, така че  тя ще се състои от 25 члена. Така за разлика от президентските избори, когато имаше спорове за разпределение на местата, сега се очертават по-малко проблеми.

Като най-голяма политическа сила левицата ще получи председателския пост и 9 члена. НДСВ ще има 6 члена, ДПС - 4. Опозиционните ОДС и ДСБ ще имат по двама представители, а БНС и “Атака” по един. От прессекретариата на държавния глава съобщиха, че указът за съставянето на ЦИК ще бъде издаден до края на седмицата.

Министър Василев уточни, че в следващите няколко дни ще обяви обществени поръчки за изготвянето на книжата за провеждането на изборите, насрочени за 20 май. Законът е напълно ясен за всички 28 областни управители в страната, включително и в частта му за уседналостта, обясни Василев. “Технически проблем няма. Доста ясно е кой може да гласува. Граждани, които традиционно живеят в чужбина, няма да могат да гласуват”, коментира Василев.

От БСП изразиха надежда, че предложената от тях кандидатура за председател на ЦИК - Светла Димитрова, ще бъде консолидираща. Тя  е досегашен член на ЦИК, съдия във Върховния касационен съд и не е член на БСП.

Сред предложенията на БСП за членове на ЦИК са Александър Петров, Александър Александров, Ралица Негенцова, Румяна Сидерова, Румен Еленски.

Зам.-шефът на ПГ на НДСВ Борислав Великов каза, че предлагат Бисер Троянов за зам.-председател. Партията в последния момент поиска промяна на един от кандидатите си - Димитър Радев да бъде сменен от Цветозария Кътева.

На въпрос на Mediapool дали по време на разговора с президента е станало дума как ще се следи спазването на въведения принцип за уседналост, Великов коментира, че най-важното е “прекратяването на практиката на изборния туризъм”.

Зам.-председателят на ДПС Лютви Местан каза във вторник, че ще сезират Конституционния съд за противоконституционния, според ДПС, принцип на уседналост, но вероятно след изборите на 20 май, за да не дадат повод за отлагането им.

ОДС е поискал от президента да има зам.-председателско място в ЦИК или секретар, стана ясно от изказването на зам.-председателя на партията Иван Сотиров.

Веселин Методиев, зам.-шеф на ДСБ, каза, че президентът се е ангажирал ЦИК да бъде съставена в най-кратки срокове, за да не се забави технологията по съставянето на изборните книжа и да се напрегне процеса по вота.  

Споделяне

Още по темата

Още от България