Николай Василев склонен да “пробва” свободен софтуер в МДААР

Николай Василев склонен да “пробва” свободен софтуер в МДААР

Министърът на държавната администрация Николай Василев е готов да инсталира експериментално софтуер със свободен код на компютрите на министерството си (МДААР). Той обяви това в понеделник на първата в страната конференция, посветена на приложението на системите с отворен код в администрацията. Неправителствени организации подкрепиха предимствата на свободния код в държавната администрация, основен техен опонент бе министърът.  

От фондация "Приложни изследвания и комуникации" обещаха, че могат още от следващия понеделник да влязат в МДААР, да започнат инсталиране и обучение на служителите за софтуер с отворен код на мястото на програмите на “Майкрософт”.

Като основно предимство на отворения код се сочи това, че спестява десетки милиони на държавата за закупуването на програмите на “Майкрософт”, поддържането и обновяването им.

Според мнозина сделките с “Майкрософт”, сключени още от предишния министър на държавната администрация Димитър Калчев и продължени при Николай Василев, са необосновано оскъпени, което навява съмнения за корупция.

Сделката с “Майкрософт” – неизгодна

В разпратено до медиите становище председателят на “Интернет общество” Вени Марковски, който е един от най-активните поддръжници на свободния код, изнесе аргументи за неизгодността на сделките с “Майкрософт” и за предимствата на отворения софтуер за държавния апарат.   

Над 60% от сървърите в държавната администрация работят със софтуер с отворен код (Linux, Unix, FreeBSD), а близо две-трети от останалите използват един или друг свободен софтуер (напр. Apache). Сървърите на президентството и на парламента също са под Linux, казва Марковски.

В общинската администрация още от 2002 г. насам има работещи решения със свободен софтуер и софтуер с отворен код (общините Кърджали, Враца, Пещера и др.), включително и с обучение на администрацията. Той изтъква и предимствата на отворения код, сред които са достъпност, лесна работа с тях и значително по-голяма сигурност, отколкото при лицензираните програмни продукти.   

Според Марковски за последните пет години, откогато бе сключен договорът с “Майкрософт”, държавата е платила на посредниците в сделката над 44 млн. долара, като сега министър Василев се опитва да издейства още 51 млн. долара за продължаване на договорите.

Председателят на “Интернет общество” напомня, че за изминалите години държавата е плащала наем за използването на софтуера. Василев призна това по време на форума и посочи размера на наема – 158 долара годишно на програмен пакет.

“Ако този софтуер беше купен от магазина, спестените пари от бюджета щяха да бъдат 15 млн. долара до момента (цената за MS Windows + MS Office от “Мост Компютри”, например, е 615 долара, а вие сте платили до този момент 954 долара). Ако отидете в която и да е фирма и поискате да купите 48 000 лиценза, отстъпката за правителството би била между 50 и 90% или може да се предположи, че от вашата сделка до момента държавата е загубила 30-40 млн. долара”, твърди Марковски.

Според него дори да не е бил обявяван търг по Закона за обществените поръчки (ЗОП), а съществуващите лицензи позволяват да се закупи завинаги правото за ползване срещу 50% от цената на софтуера или ще се платят 2-7 млн. долара. Дори и през посредник, смята Марковски, цената би била около 14 млн. долара за софтуера за 60 хиляди компютъра.

Н. Василев: Сделката е в долари, а те поевтиняват

Николай Василев заяви, че договорът, подписан през 2002 г. с "Майкрософт", е бил изгоден по много причини. На първо място, той е бил сключен в долари, а доларът спада постоянно спрямо лева и така и лицензираният софтуер поевтинява.

Той напомни, че този договор изтича през май догодина и за следващ период ще бъде сключен нов договор след процедура по ЗОП.

Другият аргумент на министъра в полза на “Майкрософт” е, че подписването на договора с компанията през 2002 г. е помогнало България да излезе от черните списъци за софтуерно пиратство. Василев уточни, че над 45 хиляди служители вече били обучени да работят с продуктите на  "Майкрософт", а също така можели да ги сложат и на домашните си компютри.

Василев защити и заданието за обществената поръчка, където фигурира името на “Майкрософт”. Точно това, според опонентите му, предопределя изхода на търга. Проверката на неговото ведомство установила, че в 1500 процедури за обществени поръчки на страни от ЕС било записано името на  американската компания.

Василев приведе и още един аргумент - че около 93% от софтуера в света е на "Майкрософт" и монополът на американската компания е световен проблем, а не “проблем на малка България”.

Споделяне

Още по темата

Още от България