Никос Анастасиадис е сигурен победител на президентските избори в Кипър

Никос Анастасиадис е сигурен победител на президентските избори в Кипър през февруари 2013 г., показват резултатите от ново социологическо проучване, съобщава кипърският гръцки вестник "Филелефтерос", цитиран от БТА. Анкетата е проведена от компанията Cypronetwork по поръчка на националната телевизия РИК.

Според нея лидерът на Демократическия сбор (ДИСИ) Анастасиадис събира 37,1 на сто на първия тур от изборите. След него се нареждат Ставрос Малас от лявата партия АКЕЛ с 23,1 на сто и Йоргос Лиликас от социалдемократическата ЕДЕК с 20,4 на сто. Четвъртият кандидат за президент - Праксула Андониаду, издигната от движението "Обединени демократи" (ЕДИ), събира 2,9 на сто от гласовете.

Ако на вторият тур се изправи срещу Малас, Анастасиадис ще спечели 43,7 на сто, срещу 39,6 на сто, ако съперник му е Лиликас.

Анкетата показва, че рейтингът на лидера на ДИСИ е достигнал 46 на сто. Голям е и процентът на гражданите, които го смятат за най-подходящ да се справи с кипърския въпрос и проблемите на държавното управление, както и със защита на кипърските интереси в международен план.

79 на сто от анкетираните смятат, че ще се наложи провеждането на втори тур. На въпрос дали ще гласуват на вота през февруари, 78 на сто от участвалите в проучването отговарят утвърдително.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят