Никсън разпоредил влизането в Уотъргейт

Бившият президент на САЩ Ричард Никсън лично наредил влизането с взлом в щаба на Демократическата партия в хотел Уотъргейт през 1972 година, разкрива бившият заместник-директор на предизборната му кампания по онова време Джеб Стюарт Магрудър в документален филм, който ще бъде излъчен в сряда по телевизия Пи Би Ес.

Заради скандалния опит на 17 юли 1972 година да бъдат монтирани подслушвателни устройства в офиса на тогавашния председател на Демократическата партия Лари О'Брайън, през 1974 година Никсън стана единственият американски президент, подал оставка.

Според широкоразпространеното мнение, Никъсн беше принуден да се оттегли заради ролята, която изиграл в прикриването на случилото се, но не и заради това, че лично е разпоредил подслушването.

В интервюто за Пи Би Ес Магрудър разказва, че чул Никсън да казва на Джон Мичъл по телефона на 30 март 1972 година фразата: "Джон, трябва да го направиш". Мичъл подаде оставка като министър на правосъдието при Никсън на 1 март 1972 година, за да оглави кампанията за преизбирането му. Експерти по случая Уотъргейт отдавна са убедени, че Никсън е знаел за нахлуването и е участвал в заговора за прикриване на участието на Белия дом.

Но официално се смята, че Гордън Лиди, бившият агент на ФБР, който прекара пет години в затвора заради отказа да свидетелства, е организаторът на операцията и е дал заповедта.

Джон Дийн, юридически съветник на Белия дом при Никсън, заяви по Си Ен Ен вчера, че отдавна го е подозирал, но не е имал доказателства. "Нямам причина да се съмнявам в историята на Джеб, но бих искал да я беше разказал преди 30 години, когато нямаше да бъде само историческа подробност", заяви Дийн.

Още от Свят

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: