НИМ показва Манифеста за обявяване на независимостта на България през 1908 г.

НИМ показва Манифеста за обявяване на независимостта на България през 1908 г.

Националният исторически музей (НИМ) ще покаже Манифеста, с който княз Фердинанд обявява Княжеството за "независимо Българско Царство" в Търново през 1908 г. Поводът е Денят на независимостта на България – 22 септември, съобщиха от музея.

По-късно текстът на Манифеста е изработен върху пергамент от художника Харалампи Тачев. В долната си част завършва с осем висящи кръгли метални печата, които символизират министерствата на правителството на Демократическата партия, управлявало през 1908 г.

В НИМ ще бъдат показани и други експонати, свързани с обявяването на независимостта на България.

Решението за обявяването на независимостта е взето през август на среща между княз Фердинанд и министър-председателя Александър Малинов в Унгария.

Тържественото провъзгласяване на независима България се извършва от княз Фердинанд с Манифест към българския народ, прочетен в църквата "Св. Четиридесет мъченици" в Търново на 22 септември 1908 г. Мястото е избрано с цел да бъде подчертана приемствеността в развитието на българската държавност през вековете.

След отслужването на благодарствен молебен и прочитането на Манифеста, министър-председателят се обръща към княза с думите: "Ваше Величество, държавните интереси, националното достойнство, Ви продиктуваха светото решение да провъзгласите в това историческо и свято място България за независимо Царство. Позволете ми от името на правителството да Ви помоля да приемете титлата български цар".

Фердинанд отговаря: "С радост и благодарение приемам предложения от народа и правителството титул Цар български".

С акта от 22 септември 1908 г. България отхвърля политическата си васална зависимост от Османската империя, резултат от решенията на конгреса в Берлин през 1878 г., и става суверенна държава, равностоен партньор на останалите европейски страни.

Споделяне

Още от Общество

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?