НИМ ще приюти вампира на Божидар Димитров

Побратимяват Созопол и града на Дракула

Предполагаемият вампир ще бъде експониран в НИМ . Снимка: БГНЕС

Националният археологически музей (НИМ), чийто директор Божидар Димитров се изяви и като главен идеолог на развихрилата се напоследък вампирската сага, ще се превърне във вечна обител за открития край Созопол вампир.

Откритият скелет на предполагаемия кръвопиец ще бъде изложен в експозицията на НИМ след десетина дни, когато бъде готова поръчаната вече специална витрина, съобщиха в четвъртък от музея, който се помещава в съседство до дома на министър-председателя Бойко Борисов в Бояна.

По думите на Димитров това се налага заради “засиления интерес у нас и в чужбина” към откритото при археологически разкопки "вампирско погребение".

България с вампирски образ в чуждия печат

Вампирските новини успяха да вкарат България в световните медии, които рядко обръщат поглед към страната.

"Ако сте смятали, че вампирите са само част от митове и легенди или герои в тийнейджърски филм на ужасите, помислете отново. Археолози в България откриха два скелета от средните векове, пронизани с железни колове, за да не се превърнат в немъртви", пише най-четеният таблоид в света "Дейли Мейл". "Вашингтон пост", ББС и руските медии разказват напоително за скелетите на кръвопийци по българското Черноморие.

Преди две години Божидар Димитров и близки до него български археолози обявиха сензационна находка на мощи на Св. Йоан Кръстител (отново в Созопол). Тогава Димитров твърдеше, че това откритие ще предизвика бум на поклоннически туризъм в България, но до момента единственият засвидетелстван интерес към мощите е от неизвестен и до ден днешен извършител, който откраднал частица от тях в сливенски храм.

Този факт обаче спокойно може да бъде пренебрегнат, както показват и съобщения в медиите от последните дни. Така например "Стандарт" пише, че германци и англичани вече правят запитвания за "вампирски почивки" в Созопол и Дюни. Туроператорите чакали "наплив и на братушки и янки". От три дни пък гостите на Созопол вият опашки край разкопките.

Вампирът бил пират, интелектуалец и имал жена

Останките два скелета – мъж и жена, бяха открити преди по-малко от седмица, но вече се сдобиха със самоличност и история. Според директора на НИМ първият открит скелет може да е на легендарния пират Кривич, който е бил управител на созополската крепост, или на негов наследник. Кривия, както го наричали съвременниците му, бил сакат, но изключително интелигентен мъж. Той блестял над съгражданите си с познанията си за морето, звездите и билките. Византийските хроники описват как е плячкосал венециански кораб.

Възможно е заради дарбите си да е бил обявен за магьосник, което обяснява металния кол в сърцето му, разкрива Божидар Димитров.

Както съобщават медиите, според специалистите става въпрос за  погребения на високопоставени личности. И двете тела са погребани до абсидата на църквата, където вечния си покой са намирали само отбрани личности.

Тялото на мъжа е прободено с железен кол. То е открито в археологическия комплекс до храм "Св.св. Кирил и Методий". По-крехкия скелет, който бе открит в съседен гроб, пък е прободен с железен предмет в слънчевия сплит.

Веднага след откритието Божидар Димитров обясни погребенията като вампирски. По-късно той се поправи като уточни, че става въпрос за “зли интелектуалци”, които след смъртта си, според обичая били пробождани с кол в гърдите, за да не вампирясат и да не причиняват злини на живите.

Дянков отпуска пари, Созопол се побратимява с града на Дракула

Освен медиен, туристически и исторически интерес, вампирите привлякоха вниманието и на финансовият министър Симеон Дянков, който в четвъртък видя кръвопийци над два метра.

Според бургаски медии вицепремиерът е посетил историческата база в Дебелт и е разговарял с археолозите, работещи там. Римският град Деултум нашумя в последните дни именно с разкритите погребенията от IV век, изпълнени с погребални ритуали срещу вампири.

Очевидно респектиран от разкритията, Дянков е обещал да отпусне още 270 хил. лв. за допълнителни археологически проучвания, съобщи кметът на Созопол.

Междувременно се разбра, че Созопол и румънският град Сигишоара ще подпишат актове на побратимяване по време на втория международен франкофонски фестивал "Солей”, който се открива тази неделя. Именно в този румънски град според легендата е роден Влад III, известен като граф Дракула.

Споделяне

Още по темата

Още от

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?