НИМХ проучва колите или печките замърсяват въздуха повече

НИМХ проучва колите или печките замърсяват въздуха повече

Националният институт по метеорология и хидрология от тази година започва работа по нови проекти, като един от тях е свързан с актуалната тема за замърсяването на въздуха, съобщиха директорът на НИМХ проф. Пламен Нинов и бившият директор на института проф. Христомир Брънзов. Работещите в НИМХ чрез научни методи ще определят кой от двата източника - транспорт или битовото горене, замърсяват повече, тъй като в обществото има дискусии и спорове по това.

Втората нова тема, по която ще работи НИМХ, е замърсяването от източници извън столицата, като трябва да се определи какъв е процентът, тъй като в момента оценките се колебаят между 10 и 50 на сто, което е голяма разлика, уточниха учените.

Оценката на различните видове замърсители ще става с изследване на праховите частици във въздуха. резултатите може да има най-рано след година.

Проектите са по инициатива на Столична община с подкрепата на МОН. Те са заложени още в средата на миналата година.

НИМХ прави и прогнозата за очакваното замърсяване на въздуха в София. В последните месеци на няколко пъти очакваните стойности се разминаваха с действителното състояние.

Очаква се и съвместен проект с МВР за усъвършенстване на предупредителните системи за наводнение.

От 1 януари 2019 г. НИМХ излезе от структурата на Българската академия на науките и се преобразува в Национален институт по метеорология и хидрология като юридическо лице, чийто ръководител е разпоредител с бюджет по бюджета на Министерството на образованието и науката.

Само 12 от над 700 служители на НИМХ са останали в новия институт за климата, който БАН създаде на мястото на НИМХ. Седалището на звеното към академията е в една от сградите, които до момента се ползват от института по метеорология. Според бившия директор на НИМХ проф. Брънзов трябва да се изясни как ще се ползва това здание, тъй като в него работели и 30-ина души от напусналия БАН институт. Там се намира и библиотеката на НИМХ. От ръководството на БАН преди време обясниха, че те искат да ползват един етаж от сградата и че би трябвало да се намери решение за съвместното съжителство след развода с НИМХ. Заради сградата от метеорологичния институт обжалваха решението на БАН за откриване на ново звено, но жалбата им беше отхвърлена от първата инстанция.

"Останаха неизяснени въпроси около няколко имота или по-скоро части от имоти, по които трябва да се уточним“, каза министърът на образованието Красимир Вълчев в отговор на въпрос дали са останали неясноти между БАН и НИМХ. Тези имоти досега не са се ползвали пълноценно нито от БАН, нито от НИМХ. Министърът изрази убеденост, че следващата седмица ще се намери решение по това.

Той апелира и към двете страни да продължат взаимната работа, която по думите на министъра, е необходима както за НИМХ, така и за БАН.

Създадена е междуведомствена работна група с представители на НИМХ и БАН, която трябва да уточни спорните въпроси.

Министърът припомни, че НИМХ има близо 130-годишна история, обслужва над 7 сектора и Националната ни хидрометеорологична служба, която е в рамките на НИМХ, е една от 16-те базови станции за Европа и Азия, която участва в международния обмен.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?