Нинова: Борисов да иска от българите прошка за провалените енергийни проекти, не от Путин

Според нея премиерът не е постигнал нищо конкретно и всичките му решения са с условности

Нинова: Борисов да иска от българите прошка за провалените енергийни проекти, не от Путин

БСП не е доволна от постигнатия от визитата на премиера Бойко Борисов в Москва резултат, независимо че той определи като голямо постижение договорката за завиване на втората тръба на газопровода "Турски поток" към България.

"От посещението на Борисов и министрите очаквахме повече конкретика“, заяви лидерът на социалистите Корнелия Нинова пред журналисти в парламента.

"Добре е, че имаше срещи и на президента Радев, и на премиера Борисов. Чрез тези посещения се размразиха отношенията между България и Русия“, посочи тя, но изрази съжаление, че не е имало срещи между българските министри и техните руски колеги по конкретни теми и споразумения и нищо конкретно не е договорено.

Според нея реално визитата на Борисов в Кремъл е без резултат за България.

"Мисля, че господин Борисов отиде, за да осигури газ за хъба "Балкан", но нищо подобно не е получил. Замразяването и на "Южен поток", и на "Белене" очевидно ще ни струва много. Господин Борисов се опита да поправи собствените си грешки от спирането на проектите, но не успя. Извинява се и търси прошка от г-н Путин, но за нас е по-важно да се извини на българския народ за пропуснатите ползи, за националния интерес на България", заяви Нинова.

Тя изрази надежда започнатият диалог между България и Русия да продължи на всички политически, дипломатически и икономически равнища.

Нинова не пропусна и темата за възобновяването на строежа на АЕЦ "Белене", която по-късно през деня ще бъде обсъдена в парламентарната енергийна комисия. Тя ще разгледа доклада на енергийния министър Теменужка Петкова с вариантите за рестарт на ядрения проект и искане за сваляне на наложения през март 2012 г. мораториум от Народното събрание върху строежа.

Бъдещата атомна централа, която се планираше да се построи по руска технология също бе обсъдена при разговора на Борисов с руския президент Владимир Путин преди ден, който заяви, че Москва е готова да се върне в проекта на пазарна основа.

"Замразяването и на „Южен поток“, и на „Белене“, очевидно ще ни струва много за националния интерес, както виждаме от тези разговори“, коментира Корнелия Нинова.

"Руската страна е готова да се включи, но едва след като България си изясни какво иска. Нашето правителство явно още не е изяснило. Очакваме да внесат поне отпадането на мораториума, за да направим първа стъпка“, посочи тя.

Нагласите в парламентарната енергийна комисия обаче са по-скоро да се даде мандат на правителството да преговаря със стратегически инвеститор за включване в АЕЦ "Белене" и чак след това да се свали мораториумът.

Нинова посочи още, че празните приказки очевидно не работят, а трябва да се дадат конкретни сигнали. Тя коментира също така, че всички решения на българското правителство се поставят под условие – ако Европа разреши, ако българското правителство реши да размрази проекта.
"Има много условности, много неизвестни, никаква яснота“, уточни Корнелия Нинова.

Междувременно лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ поиска изслушване на премиера Борисов в Народното събрание относно резултатите от срещата му с руския президент Владимир Путин.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?