Нинова: Борисов нанася сам поражения на собствената си партия

Нинова: Борисов нанася сам поражения на собствената си партия

Бойко Борисов търси оправдание за първата си голяма загуба – президентските избори. Не може да я приеме. Това каза във вторник лидерът на БСП Корнелия Нинова пред Нова телевизия.

Тя коментира думите на премиера от събота, че ГЕРБ нарочно са загубили изборите за президент през есента на 2016 г.

Нинова отбеляза, че ако приемем неговата теза обаче, с това изречение той си “нанася такова поражение, каквото никой не може да му нанесе."

Според нея така Борисов съсипва партията и нейните симпатизанти. "Първо, какво казваш на партията си, на активистите, на структурите, на Цветанов? Казваш им: Аз ви употребих, вие въртяхте кампания, обиколки, но аз бях решил да загубя”.

Другият момент според нея е “какво казваш на хората, които истински харесват ГЕРБ? Вие гласувате, а ние задкулисно си направихме сметките". "Какво казваш на народа? Загубихме умишлено, за да се хвърлим в предсрочни избори, да си погъделичкам егото и да похарчим милиони”, разви мисълта си тя.

Накрая Нинова коментира и посланието на Борисов към Цецка Цачева, която е “един от най-важните министри на кабинета”. “Издигна я с унижение, като каза, че Томислав Дончев ми трябва за това, Димитър Николов - за онова, ето ви Цецка. Сега тя е може би най-важният министър. Какво казваш? Не на Цецка Цачева, а на цялата система - съдии, прокурори? Начело на вас е човек, когото местя насам-натам, който е поръчков. Тази жена беше подложена на груби атаки от всички, но издържа. Ако съм на мястото на Цецка Цачева, ще му хвърля всичко", каза лидерът на БСП.

Тя бе попитана какво за нея е "управлението на суджука", за което говори през уикенда на събора на БСП на Бузлуджа. "Моделът "Суджук" е да рекетираш бизнеса, да използваш държавните служби сращу определени хора. Благодарих на симпатизантите ни, че не сме част от управлението на ГЕРБ. Това бе и послание до колегите, които искаха съвместно управление с ГЕРБ", отговори Нинова.

Тя коментира и полуголите снимки на президента Румен Радев и на Борисов, които взривиха напоследък социалните мрежи. Радев се снима бос и по потник с две деца от село Вълчан дол, а Борисов - гол до кръста след игра на тенис. "Лято е. Това е. Ваканция", коментира лаконично тя. “Важното е да не е подправено и лицемерно, да не го правиш насила заради камери и пиар”, допълни лидерът на БСП.

Накрая Нинова бе попитана защо БСП не се е отървала от обвинения за купуване на гласове депутат Манол Генов, докато в ГЕРБ отстраняват народните представители, разследвани от прокуратурата. "Борисов да не ми се прави на принципен, след като в своята партия прилага двойни стандарти. Защо не отстрани Цветан Цветанов и Делян Добрев, които са с обвинения и свалени имунитети? А защо не отстрани Мирослав Боршош, а го върна в НДК", контрира тя.

Нинова добави, че в проекта на антикорупционния закон, публикуван вчера вечерта от Министерството на правосъдието за обществено обсъждане, се предлага всички отговорни звена да се обединят и да се запази съставът им, въпреки че досега не е била свършена никаква работа. По думите ѝ се цели изпълнителната власт, където се генерира най-много корупция, да контролира себе си.

Нинова обясни, че БСП предлага от ДАНС да се изведе дирекцията за борба с корупцията по високите етажи на властта, председателят да се избира от президента, а членовете да се избират с 2/3 мнозинство от парламента. "Така ще има три власти, които да могат да се контролират взаимно”, обясни лидерът на БСП.  

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?