Нинова: БСП ще избави България от паралелната държава на мафията и корупцията

Станишев призова конгресът да излъчи Нинова за кандидат-премиер

Сн. БГНЕС

"Живеем в две Българии - официална и паралелна, виртуална и реална" - това бе основното послание в словото на лидера на БСП Корнелия Нинова пред конгреса на партията, който одобри предизборната ѝ платформа "Поискай промяната! Правила, сигурност, справедливост".

Тя заяви, че мафията и корупцията си имат своя паралелна държава у нас, което коства на данъкоплатците 10 млрд. лева годишно и обеща, че БСП ще промени това, ако вземе властта.

Според изчисления на червената централа става въпрос за 2 млрд. лв годишно за здраве, над 1.5 млрд. за образование, над 3 млрд. на монополи и картели, 1 млрд. подкупи на администрация, 2 млрд. щети от нагласени поръчки.

"10 млрд. на паралелната държава. Това е по 400 лв. на семейство. Това е резултатът от прехода. Ние ще закрием тази паралелна държава. Ще положим основите на друга, в която държавата има своята роля в икономиката", заяви Нинова.

Нинова очерта пред делагатите и разликата между официалната и паралелната държава: "Днес промяната е задължителна. Живеем в две Българии - официална и паралелна, виртуална и реална. Според ГЕРБ корупция няма, според "Прозрачност без граници" сме на първо място по корупция. Нашите опоненти казват, че българинът обичал да пътува, видял се с пари и вижте какво става - магистралите отесняват. В риск от бедност и социално изключване обаче живеят 41% от българите”.

Тя коментира, че ГЕРБ сега са се сетили за образованието като предизборен ангажимент, но международните проучвания ни отреждат челно място по неграмотност.

По повод политиката на правителството на ГЕРБ за запазване на санкциите срещу Русия тя заяви: "Тук ще замълча, пред величието на Шипка можем само да замълчим". Думите ѝ бяха посрещнати с бурни аплодисменти от залата. Според Нинова БСП предлага план за България, докато ГЕРБ предлага "доктрината Борисов". Според нея целта на БСП е да се съхрани българщината, а целта на опонента ГЕРБ е 1 млн. гласа на изборите.

Станишев призова конгресът да излъчи Нинова за кандидат-премиер

Председателят на Партията на европейските социалисти (ПЕС) и бивш лидер на БСП Сергей Станишев призова конгресът  да заяви готовност партията да поеме управлението на страната и Корнелия Нинова да бъде премиер. Той заяви силната подкрепа на ПЕС за БСП и каузата на българските социалисти. По думите му 2017 г. ще бъде година на исторически промени в Европа и в България.

"Очаквам днес да кажем на българите - имаме готовност да поемем отговорността за управлението на страната и го правим не заради властта за себе си, а защото наистина искаме българите да живеят по-добре", каза Сергей Станишев пред делегатите на конгреса на БСП. "За мен е съвсем закономерно Конгресът да заяви, че нашият кандидат за министър-председател е Корнелия Нинова", посочи той.

Станишев отбеляза, че през миналата година Нинова е поела голям личен риск и е извела БСП към голяма победа на президентските избори, а сега трябва да има шансът да реализира промяната в България. 

Предизборната платформа беше приета: 8 млн. българи след 20 г. и нито един беден

Делегатите на конгреса в събота одобриха предизборната платформа на партията с 472 гласа ”за”, 7 ”против” и четирима ”въздържал се”. В документа "Поискай промяната: правила, сигурност, справедливост" като дългосрочна цел е заложено след 20-30 години българите да станат 8 милиона и никой от тях да не е беден.

В предизборната си програма БСП обещава още създаване на фонд "Иновации“, фонд ”Индустрия", балансирана по отношение на Русия външна политика, увеличаване на учителските заплати първо с 15%, а до края на мандата - с 40%, безплатно здравеопазване за всички хора със здравни вноски и реален икономически растеж не по-малко от 12% при 4 години управление.

Въпреки приемането ѝ с мнозинство, липсата на конкретни данни за увеличението на доходите подразни делегатите. Социалистът Янаки Стоилов обяви, че ако се съди по платформата, и Папата е по-голям социалист от БСП и поиска ангажимент минималните доходи да нараснат 2 пъти за един мандат.

На изборите левицата ще участва с името "БСП за България"

На форума социалистите решиха още коалиция "БСП Лява България" да смени името си на "БСП за България". Корнелия Нинова обясни, че в коалицията трябва да влязат партии с влияние, а не просто такива, които получават субсидия.

Критериите за избор на коалиционни партньори са идеологическа близост, електорална тежест, разпознаваеми лидери.

Промените в устава остават за неделя

В неделя делегатите на конгреса се очаква да гласуват предложените от Нинова промени в устава. С най-голям интерес се очаква гласуването по "революционното" предложение на Корнелия Нинова, според което хора с по три депутатски мандата не могат да се кандидатират отново.

Другата важна промяна в устава предвижда лидерът на БСП да се избира пряко от всички социалисти, а не от делегатите на конгреса.

Възможността за пряк вътрешен избор съществува и сега, но никога не е ползвана, а Нинова смята да я въведе като единствена.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?