Нинова: БСП ще опита да състави кабинет, дори да не спечели изборите

Лидерът на левицата пита защо да не изнасяме киселите си краставички в Москва, след като автомобилни компании отварят там фабрики

Нинова: БСП ще опита да състави кабинет, дори да не спечели изборите

БСП ще опита да направи правителство, дори и да не е първа политическа сила при предсрочните избори. Такава заявка направи лидерът на социалистите и кандидат за премиер Корнелия Нинова във вторник пред Нова тв. Преди седмица експремиерът и председател на ГЕРБ Бойко Борисов излезе с коренно противоположна заявка - ако ГЕРБ остане втора на изборите, няма да се опитва да съставя правителство, дори и първата формация да не успее. 

Нинова заяви още, че ден след изборите БСП ще направи спешно проучване сред членовете на партията с коя политическа сила искат да управлява.

Тя на няколко пъти избегна въпросите за евентуална коалиция с ДПС или с "Обединените патриоти", като препрати темата към въпросното вътрешно проучване - "каквото покаже волята на тези, които са избрали БСП като първа политическа сила". На реплика на водещия, че не само членове на партията ще гласуват за БСП, тя каза, че "няма как да знам един по един кои са другите, които са гласували за нас, иначе бих ги попитала".

Третата стъпка, по думите на Нинова – след вота и вътрешнопартийното допитване, е да започне срещи, за да води разговори за програма. "Мога да имам мнение, но ще питам по най-важните въпроси всеки член на партията какво мисли", обеща лидерът на БСП.

Тя отново коментира провалилия се диспут с Бойко Борисов, като заяви, че вината за това е на лидера на ГЕРБ - според Борисов е обратното. По думите ѝ експремиерът не се е изплашил от нея, а е страхлив по природа, защото никога досега не е излизал в пряк дебат с никого. 

Нинова заяви също, че ако БСП спечели изборите и управлява, ще задължи със закон търговските вериги 50% от продаваните в тях стоки да са български и отново се обяви за сваляне на санкциите на ЕС срещу Русия, които според нея били в ущърб на България.

"Защо на България е забранено да си продава киселите краставички в Русия, а Мерцедес миналата седмица откри фабрика в Русия? Докога в Европа ще се гледа на България като втора ръка хора", попита лидерът на БСП. Според нея българските земеделци, за разлика от други в ЕС, не са били обезщетени за загубите им от санкциите, които изчисли на 1.2 млрд. лв.

Нинова на няколко пъти се обяви против концепцията "Европа на две скорости" и попита Борисов дали ще се изправи срещу "началниците му от ЕНП" по темата.  Тя заяви също, че не разбира "тия европейски лидери", които не отговаряли на исканията на гражданите за по-силно национално присъствие със споразумения като СЕТА.

В отговор на въпрос Нинова посочи, че служебният кабинет, назначен от президента, избран с подкрепата на БСП – Румен Радев, бил всъщност на ГЕРБ.

За да се мотивира тя посочи няколко имена на зам.-министри, както и финансовия министър Кирил Ананиев, като изтъкна, че той бил заместник на Владислав Горанов във втория кабинет на Борисов. Нинова обаче пропусна да спомене, че Ананиев беше зам.-министър на финансите и в правителствата на Иван Костов, Симеон Сакскобургготски, Сергей Станишев и Георги Близнашки. Нинова продължи да се мотивира, като посочи за хора на ГЕРБ трима областни управители - служебното правителство на Огнян Герджиков до момента смени две трети от областните управители, назначени в мандата на ГЕРБ и ги замени с хора на БСП и НДСВ. "Митници и НАП – всички ГЕРБ. Кой управлява държавата", попита накрая Нинова.

"Не давам акъл на президента Радев. Той така е преценил", продължи тя и даде съвет на членовете на кабинета му: "Работете си спокойно. Щом г-н Радев ви има доверие, значи трябва да си свършите работата, ние имаме доверие на Румен Радев". Нинова добави, че с държавния глава се били чули за последно на 3 март, за да си честитят националния празник.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?