Нинова: Георги Гергов е говорил зад гърба на БСП за коалиция с ГЕРБ, това е паралелната държава

"Интервюто на Георги Гергов е най-добрият пример за паралелна държава и за задкулисие, срещу което се обявих на конгреса, на който бях избрана". С тези думи лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира вчерашните обяснения на областния председател на партията в Пловдив и бивш член на Изпълнителното бюро на левицата Георги Гергов. Пред бТВ замесеният в ЦУМ-гейт партиец обяви, че преди изборите е имал за цел да договори управленска коалиция между ГЕРБ и БСП.

Ден по-късно Нинова каза, че разговорите са водени зад гърба на левицата.

"В предизборната си платформа и с действия, ние се заявихме срещу паралелната държава и задкулисието. Има решение на легитимните органи на партията – Национален съвет и Изпълнително бюро, че няма да правим коалиция с ГЕРБ. Член на ръководството, без да е упълномощен, е водили разговори, по негово признание, и то няколко пъти, с лидер на нашия политически опонент за такава коалиция”, каза Нинова.

Тя предположи, че "едва ли разговорите са били за един учебник по един предмет в един клас или за оздравяването на общинските болници".

"Каквото и да струва на мен лично и на моя екип, дори и "по-раншното” ми отстраняване, ще продължа с всички сили действията си срещу задкулисието и паралелната държава, срещу договорките зад гърба на легитимните органи на партията, на членовете на партията. Ако искаме да променим държавата, трябва да започнем от себе си и да дадем личен пример", коментира Нинова.

Тя отговори и на думите на Георги Гергов, че е ходила "инкогнито” в Пловдив, за да му предлага "компенсации”. По думите ѝ това е единствено в графа "ваканционни вицове”.

Тя представи откритото писмо от пловдивските социалисти до нея, което е било разпространено и от медиите, с което те я канят. "Аз отидох в Пловдив в отговор на това писмо. Какво инкогнито има да отидеш по публично обявена покана, на публична среща пред 60 човека и да изразиш политически позиции. За компенсации и дума не е ставало”, каза Нинова.

Председателят на левицата допълни, че ако е искала да прави компенсации, е щяла да се възползва от решението на ВСС, че в срещата в ЦУМ не е имало нищо нередно. "Още тогава заявих, че няма връщане назад и този въпрос е приключен”, заключи Нинова.

Скандалът ЦУМ-гейт избухна в края на април заради признанията на бизнесмена и издател на вестник "Сега" Сашо Дончев, че Георги Гергов е организирал среща с Цацаров в ЦУМ. Дончев твърди, че на срещата главният прокурор се е опитал да му окаже натиск чрез сплашване заради позициите на вестника и карикатурите на Христо Комарницки. Цацаров отрича това и казва, че Сашо Дончев се е опитал да окаже натиск върху течаща проверка в енергийния регулатор (КЕВР).

Заради скандала Георги Гергов бе подложен на натиск да напусне ръководството на БСП и накрая си подаде оставката. В крайна сметка червеният бизнесмен от Пловдив защити своя съгражданин Цацаров и отрече с половин уста твърденията на Сашо Дончев. Така главният прокурор се измъкна сух от ситуацията. Неговото мнозинство във Висшия съдебен съвет отказа да започне проверка срещу него. Преди няколко дни съдебният инспекторат обяви, че прекратява проверката на случая, защото не е успял да разбере какво се е говорило на срещата в ЦУМ.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?