Нинова: Гледайте Германия, мислете за България

Нинова: Гледайте Германия, мислете за България

"Гледайте Германия, мислете за България". Така лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира резултатите от изборите в Германия.

Тя отбеляза, че и традиционната десница, и традиционната левица губят гласове, а за пръв път в следвоенната история на страната в парламента влиза крайнодясна партия. Според Нинова основната причина за това е, че в предишното правителство десницата и левицата бяха в коалиция.

"Големите коалиции унищожиха системните партии", заяви Нинова.

Според нея в годините на прехода у нас до изборите партиите са една срещу друга "в името на народа", а след изборите - "заедно за келепира". Нинова смята, че резултатите от вота в Германия са потвърдили позицията на БСП да не влиза в коалиция с ГЕРБ.

"Казваме го на наши и на чужди, които в момента продължават да работят за събирането на БСП и ГЕРБ. Съюз между големите партии - ляво и дясно - е пагубен за държавата и за самите партии", заяви Нинова. По този начин – с изборните резултати в Германия, тя атакува най-вече отстранения от ръководството на БСП Георги Гергов, за когото стана известно, че е настоявал за голяма коалиция с ГЕРБ.

На въпрос защо критикува крайната десница в Германия, но преди последните избори е определила "Обединени патриоти" като най-подходящ коалиционен партньор за БСП, Нинова заяви, че тогава е говорила за това, че програмите на БСП и националистите са близки. Впоследствие обаче патриотите се отказали от всички заявки, които ги сближавали със социалистите, като преизчисляването на всички пенсии например.

Споделяне
Още от България