Нинова: Гледайте Германия, мислете за България

Нинова: Гледайте Германия, мислете за България

"Гледайте Германия, мислете за България". Така лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира резултатите от изборите в Германия.

Тя отбеляза, че и традиционната десница, и традиционната левица губят гласове, а за пръв път в следвоенната история на страната в парламента влиза крайнодясна партия. Според Нинова основната причина за това е, че в предишното правителство десницата и левицата бяха в коалиция.

"Големите коалиции унищожиха системните партии", заяви Нинова.

Според нея в годините на прехода у нас до изборите партиите са една срещу друга "в името на народа", а след изборите - "заедно за келепира". Нинова смята, че резултатите от вота в Германия са потвърдили позицията на БСП да не влиза в коалиция с ГЕРБ.

"Казваме го на наши и на чужди, които в момента продължават да работят за събирането на БСП и ГЕРБ. Съюз между големите партии - ляво и дясно - е пагубен за държавата и за самите партии", заяви Нинова. По този начин – с изборните резултати в Германия, тя атакува най-вече отстранения от ръководството на БСП Георги Гергов, за когото стана известно, че е настоявал за голяма коалиция с ГЕРБ.

На въпрос защо критикува крайната десница в Германия, но преди последните избори е определила "Обединени патриоти" като най-подходящ коалиционен партньор за БСП, Нинова заяви, че тогава е говорила за това, че програмите на БСП и националистите са близки. Впоследствие обаче патриотите се отказали от всички заявки, които ги сближавали със социалистите, като преизчисляването на всички пенсии например.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?