Нинова и Златев отричат за среща между тях и Божков

Нинова и Златев отричат за среща между тях и Божков

Бизнесменът Валентин Златев и лидерът на БСП Корнелия Нинова отричат някога да е имало обща среща между тях и хазартния бос Васил Божков. Преди дни депутати от ГЕРБ заговориха за такъв разговор и попитаха какво са се разбрали участниците в него. 

"Няма общ разговор между мен, Валентин Златев и Васил Божков", каза Нинова пред журналисти в парламента.

Тя добави, че ако някой продължава да "твърди и да хвърля подобни димки, да бъде така добър да извади доказателствата". "Ако не го направят, аз ще трябва да си защитавам името си така, както трябва", каза още Нинова.

По думите ѝ казусът Божков - Борисов ще продължи дълго и "очевидно ще се подхвърлят всякакви димки", а ГЕРБ се опитват да въвлекат нея и БСП.

"Никога не съм стъпвала в офиса на Васил Божков. Не съм пращала и посредници. Никога не съм искала или получавала от Божков сам или в присъствието на Златев пари или подкрепа, или друга облага лично за себе си или като председател на БСП за партията", посочи Нинова.

Отвореното писмо на Златев

По-рано шефът на Контролния съвет и бивш изпълнителен директор на "Лукойл България" Валентин Златев изпрати отворено писмо до медиите, в което заявява:  

"По повод инсинуациите около името ми, държа да заявя следното:

1. Никога не съм участвал в разговор между Корнелия Нинова и Васил Божков. Това са тотални глупости, които отказвам да коментирам.

2. Във връзка с опитите на известни и неизвестни политици да бъда причислен към т. нар. "олигархия на прехода", заявявам, че в течение на 20 години съм бил мениджър на едни от най-успешните български предприятия, инвестирали над 3.6 милиарда долара в България. За този период те са внесли в хазната преки и косвени данъци за над 21 милиарда долара, разкрили са пряко или чрез свързани с тяхната дейност производства над 13 000 работни места и винаги са спазвали стриктно всички закони. Ако въпросните господа не могат да направят разлика между мениджър и собственик, ги съветвам да се обърнат към някой от многобройните високопрофесионални български юристи, които да им помогнат да разберат тази разлика.

3. По повод спекулациите относно предстоящите ми свидетелски показания, вярвам, че България е правова държава, член на Европейския съюз, и декларирам, че винаги съм спазвал нормите на закона. С ясното съзнание, че съм публична личност, често през годините съм подминавал с мълчаливо търпение многобройните злоупотреби с името ми. Смятам обаче, че към днешна дата всички граници на търпимост са преминати.

Не знам за какво съм "следващият", но следващият ми ход е да защитя правата си по съдебен ред".

Борисов лаконичен: Не съм чел Златев, имам си работа

При посещение във Варна премиерът Бойко Борисов реагира остро на журналистически въпрос дали се е запознал с позицията на Златев: "Не съм чел, бе човек, аз имам работа, не съм като вас".

По-рано тази седмица ГЕРБ лансира идеята си за създаване на нарочна парламентарна комисия за разследване на прехода, която да отговори на въпросите "кой създаде Валентин Златев, Баневи, Бобокови, Божков, всичките кредитни милионери, подплатени от кадрите на ДС, защото те бяха в основата на този криминален преход".

Депутатите от ГЕРБ Красимир Ципов. Тома Биков и Маноил Манев акцентираха най-вече на Валентин Златев, който напоследък все по-често е споменаван като вероятна мишена на започналата вълна от прокурорски проверки и разследвания срещу крупни бизнесмени.

По този начин управляващите отговориха на искането на БСП за създаване на комисия, която да се занимае с изнесените от хазартния бос Васил Божков твърдения за корупция в сегашното правителство. ГЕРБ обвиниха социалистите, че по този начин адвокатстват на Божков.

"БСП да каже защо например през 2008 г. и 2013 г. са били опрощавани огромни загуби на групата на "Лукойл", което е довело до неплащане на данъци за периоди от години напред", заяви Ципов.

Депутатите от ГЕРБ съобщиха за среща между Божков, Нинова и Златев, която била символ на паралелна държава, срещу която се бори лидерът на социалистите Корнелия Нинова.

От ГЕРБ не дадоха повече подробности за тази среща, уточниха само, че научили за нея от медиите, вероятни визирайки близки до властта жълто-кафяви сайтове.

Поисканата от ГЕРБ комисия за разследване на прехода се ползва с подкрепата на ДПС, каза преди ден депутатът от партията Йордан Цонев с важното уточнение, че създаването ѝ било предложено още отдавна от Делян Пеевски.

Споделяне

Още по темата

Още от България