Нинова иска кабинет след вота, а ДБ не иска коалиция с БСП, ДПС и ГЕРБ

Нинова иска кабинет след вота, а ДБ не иска коалиция с БСП, ДПС и ГЕРБ

Лидерът на БСП Корнелия Нинова иска след изборите започнатата промяна да продължи и да бъде излъчен кабинет. След като социалистите се регистрираха в ЦИК за участие в предстоящия вот на 11 юли, тя призова партиите в следващия парламент, с изключение на ГЕРБ, да започнат да си говорят.

"Ако на предишните избори се постигна задачата за свалянето на ГЕРБ от власт и начало на промяната, то тази промяна трябва да се продължи, но вече да се предложи с какво да бъде заменен моделът на ГЕРБ. И кой може да го направи. Кой има план, кой има ясна представа какво да се случи, кой има хората, които да го направят. Второто – стабилност. След тези избори, би трябвало да имаме едно стабилно управление, което освен че трябва да продължи промяната, трябва да гарантира и сигурност на хората", каза Нинова.

По думите ѝ въпросът вече не е само кой иска промяната, и но и "кой може да я направи". "А ние започваме с тази амбиция, че можем", добави тя, заявявайки на практика, че социалистите са готови да участват в следващо управление.

След изборите през април Нинова предложи подкрепата на БСП за кабинет на "Има такъв народ". Партията на Слави Трифонов изключи такава възможност и обяви, че би се коалирала само с "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън". Трите формации обаче нямаха достатъчно гласове.

"Би било добре в следващия парламент да започнем да си говорим. Може да сме различни, може всеки да има своя път, но в името на стабилността на страната в следващия парламент да има поне диалог. Ако някой саботира този диалог, би било зле за държавата", каза Нинова.

"Червената линия" за "Демократична България"

Малко преди БСП в ЦИК за участие в изборите се регистрира "Демократична България", а съпредседателят на обединението Христо Иванов даде да се разбере, че позицията им не се е променила и за тях коалиция с ГЕРБ, БСП и ДПС е неприемлива.

"За да говорим за партньори в Народното събрание, трябва да знаем какъв ще е съставът, а той може все пак да претърпи и определени промени. Засега не виждаме никакви основания да променяме нашата оценка. Основно ще отправяме поглед за сътрудничество към партиите на промяната, защото голямата ни цел е да излъчим едно управление на промяната. Коалиционното ни споразумение (на "Демократична България" – бел.ред) продължава да съдържа същите червени линии по отношение на ГЕРБ, БСП и ДПС. Ние не можем да влезем в коалиция с тях и не можем да подкрепим излъчено от тези формации управление", каза Иванов.

Той обаче подчерта, че ДБ има национални цели, по които ще търси база за взаимодействие, без да става дума за коалиции. Целите предвиждат: отстраняване на ГЕРБ от управлението, разграждане на системното политическо влияние на ДПС, укрепване на принадлежността на България към ЕС и НАТО, възстановяване на ролята на парламента, лустрация, реформа на изборния процес, укрепване на правовия ред, рестарт на регулаторите и контролните органи, радикална модернизация, развитие на човешкия капитал, осигуряване на чиста и безопасна околна среда, както и увеличаване на прозрачността и достъпа до информация.

Засега и от "Има такъв народ" не са давали заявка, че вече виждат БСП като възможен партньор. Така поне засега патовата ситуация от рекордно кратко съществувалото 44-то Народно събрание остава непроменена.

"Демократична България" внесе внесе 10 000 подписа за регистрация в ЦИК , а от тях 500 са електронни. Очаква се да има промени в листите им, но по-скоро ще са "фини настройки".

"Очаквам тези избори да бъдат много по-свободни, защото ще бъдат проведени в условия, в които "страхуването" няма да бъде толкова голям фактор както досега", каза още съпредседателят на ДБ.

Споделяне

Още от Предсрочни избори