Нинова към Борисов: Избихте незаконно козичките, вместо да ги погалите

Обеща помощта на БСП за дела от други потърпевши стопани от мерките срещу чумата по дребния добитък

сн. БГНЕС

Лидерът на БСП Корнелия Нинова нападна в петък в парламента управляващите заради избитите хиляди овце и кози през лятото на 2018 г. като мярка срещу неразпространението на чумата по дребните преживни животни. Повод за прочетената от нея от трибуната на Народното събрание декларация бе окончателното решение на Върховния административен съд, който преди два дни отсъжда, че не е имало убедителни и безспорни доказателства за наличието на болестта в стопанството на Ана Петрова в община Болярово. Тя отказа да допусне ветеринари до фермата си, за да умъртвят животните, и бе глобена с 1900 лв. и стопанството ѝ бе юридически заличено.

Съдът обаче се произнесе в нейна полза и именно неговото решение провокира атаката на Нинова срещу Борисов и управляващите. Тя припомни за протестите в селата Крайново, Странджа, Шарково, въпреки които бяха умъртвени хиляди животни, "без причина – твърдяхме тогава, а днес имаме доказателства за това". Цитира и тогавашните обвинения на премиера, че целта на Нинова била да свали ГЕРБ с преврат,

"А г-н Борисов, с присъщия си цинизъм към болката на хората, тук, от това място, заяви следното: "Корнелия Нинова удивително ми напомня на канцлера Меркел. Със същите трикове я вкараха нея в тази процедура, както вас г-жо Нинова, с козичките. Даваха Средиземно море, трупове, издавени хора, удавено  малко детенце. Това беше мощна хибридна атака  и тя се върза, както вие сега. Аз понеже много обичам животните ѝ завидях и аз исках да ги погаля козичките". Г-н Борисов, само че вместо да ги погалите, ги избихте. Незаконно" посочва се в декларацията на БСП.

Според лидерката на социалистите Борисов дължи отговори по темата макар и две години по-късно. "Тук виждам част от говорителите и създателите на заглавията, които ви прочетох. Не сте вие виновни за тези заглавия, вие просто изпълнявате чужда воля. Тук друг трябва да отговаря. Но днес Вас ви каня тук, за да отговаряте - защо излъгахте за чумата по животните в Странджа? Защо ги избихте? Защо заличихте труда на десетки семейства? Защо обезлюдихте района?", продължи тя. Нинова обвини също така управляващите, че с лъжа за болестта са взели пари от ЕС и са плашили безпричинно хората в района.

"Ще помогна на всички, който се чувства засегнат, да заведе граждански иск, за причинените му вреди от вас. Ще помогнем на всеки, който иска да заведе наказателни дела за престъпленията на властта. Това, уважаеми управляващи, няма да е преврат, а грижа за хората. И това няма да е заплаха за националната сигурност, а справедливост за България", прочете още Нинова от трибуната.

В отговор обаче земеделският министър Десислава Танева обясни, че решението на ВАС не поставя под съмнение наличието на чумата по дребни преживни животни, а заболяванията по животните не подбират кой е бил на власт. Според нея двете положителни проби за чума сред две от общо проверените 99 животни са доказателство, че такава е имало.

"Премиерът Бойко Борисов беше призован, за да отговори на въпроси по случая, премиерът Бойко Борисов е освободил всички лица от директора на ОДБХ - Ямбол до министъра към момента, в който те са били отговорни по случая", заяви агроминистърът.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?