Нинова надделя – уставът на БСП ограничи до три мандатите на депутатите

Лидерът на партията вече ще се избира пряко от членовете й

Корнелия Нинова по време на конгреса на палтията в НДК, сн. БГНЕС

Онези, които са били 12 години /три пълни мандата/ в парламента, вече няма да могат да се кандидатират за депутати от БСП.Това реши в неделя 49-ият конгрес на партията, който на закрито заседание гласува новпартиен устав.

Сред депутатите от левицата с повече от три пълни мандата в парламента са Георги Божинов, Михаил Миков, Янаки Стоилов. Според новите правила в устава те няма да могат да се кандидатират за народни представители.

В събота, в първия ден на конгреса, предложението не се натъкна на съпротива. Постъпилото искане за отпадане на тази точка от дневния ред събра съвсем малък брой гласове.

Промяната е отдавна подготвяна и бе коментирана двупосочно. От една страна като опит за обновление чрез хора, които не са били в политиката, и с които ще е по-лесно да се печелят избори, защото са и неопетнени. От друга -като опитна новия председател за "разчистване на сметки" със старото ръководството и привържениците му.

Вътрешната опозиция обвини Корнелия Нинова, че прилага двоен стандарт, тъй като в партията има и други „вечни лица“, които обаче имат само по два мандата като депутати, защото в останалото време са били министри. Като пример бе сочен Кристиян Вигенин, който има по-малко от 12 години в парламента, но за сметка на това е бил евродепутат и външен министър.

Пряко избран председател на БСП

Приетабе и другата важна промяна, инициирана от Корнелия Нинова - председателят на БСП да се избира чрез пряк вътрешнопартиен избор. Изборът ще се смята за редовен, ако в него са участвали повече от половината от членовете на БСП.

Досега лидерът на БСП се избираше от конгрес, на който присъстват излъчени от структурите делегати. Това обикновено е съпътствано от вътрешно напрежение и котерийни битки, а изборът в крайна сметка се оказва спазарен.

Уставът и досега даваше възможност и за пряк избор на партийния председател, но това не се е случвало.

Избраният за председател ще продължи да има право на два мандата начело на БСП.

В края на конгреса в НДК лидерът на БСП Корнелия Нинова благодари на делегатите на конгреса за "мъдростта и разумните решения“.

„Доказахме отново, че сме единствената партия, която стои близо до хората, чухме желанието им за промяна и я започваме от себе си. Но това е само първата стъпка, предстои ни втора, по-голяма и по-сериозна, а тя е заедно с народа си да променим България“, каза тя.

Споделяне

Още по темата

Още от България