Нинова напира за лидерска среща с Борисов

Тома Биков откри тежка фиксация на лидерката на БСП към премиера и невъзможност да живее без него

Корнелия Нинова и Бойко Борисов, сн. БГНЕС

Макар да бе обещала подписа си под предложенията на ГЕРБ за премахване на давността за наказателно преследване на престъпленията, свързани с приватизацията, председателката на БСП Корнелия Нинова се отказа да даде парафа си и във вторник отправи оферта за лидерска среща към премиера Бойко Борисов и председател на управляващата партия ГЕРБ.

В отговор депутатът от ГЕРБ Тома Биков, каза че лидерска среща би била възможна, само ако има законодателни предложения в подходяща юридическа форма за промени в конституцията. Той също така коментира, че Народното събрание не е аналитичен център, а законодателен орган. Ако ще се събират да пият кафе лидерите на партиите, за да може г-жа Нинова там да говори общи приказки, мисля, че това не е сериозно, заяви депутатът.

В средата на ноември Националният съвет на БСП реши https://www.mediapool.bg/ninova-shte-podkrepi-gerb-za-privatizatsiyata-bsp---ne-news272001.html , че няма да подкрепи промените в конституцията за приватизацията, инициирани от ГЕРБ. Тогава обаче бе уточнено, че Корнелия Нинова в лично качество има картбланш да ги подпише. Причината е, че тя е замесена в приватизацията на държавното дружество "Техноимпекс" по време на управлението на ОДС и трябва да демонстрира, че не се крие от проверка.

Сега лидерът на БСП обяви, че би подписала поправки в основния закон, но никога не твърдяла, че ще подпише поправки, инициирани от ГЕРБ. Нинова съобщи, че ДПС също са отказали да подпишат предложенията на ГЕРБ. ГЕРБ на свой ред са отказали да подпишат предложения в същия дух на ДПС.

Преди две седмици председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов връчи официално на Нинова папката с предложенията за промени в конституцията. Сега лидерът на БСП отговори:

"Папката ще върна без подпис. Искаме лидерска среща, сериозен разговор. Искаме разширяване на обхвата на ревизията на прехода и общо съгласие да подпишем всички едно предложение”.

Корнелия Нинова предлага да има лидерска среща на председателите на парламентарно представените партии. Там БСП ще представи искането си промените в конституцията "да обхващат не само приватизацията, но и реституцията, концесиите, обществените поръчки и ролята на силовите групировки през годините на прехода".

Биков отвърна, че ако БСП имат предложения за законодателни промени, свързани със силови групировки, кражби и престъпления, каквото кажат, ще ги подкрепим.

Той заяви още, че депутатите от ГЕРБ сами ще си внесат предложенията си за отпадането на давността за престъпленията при приватизацията.

Депутатът от ГЕРБ коментира и отвореното писмо на Корнелия Нинова до българския народ, с което преди ден тя поиска от Борисов да се извини за думите си, сравняващи според нея Васил Левски с нелегалните мигранти. В неделя на партийното събрание на ГЕРБ Борисов отвръщайки на нападките на БСП, че оградата с Турция била паднала, каза: "Оградата била паднала, ами преди нямаше ограда! Ама прескачали я. Той и Левски щеше да я прескочи, ако беше жив.“
Нито се е говорило за Левски, нито за приноса на Левски към България, категорично отбеляза Биков. Пък чак и отворени писма, то е адресирано до българския народ, г-жа Нинова общува с народа вече доста сериозно, посочи Тома Биков във вторник.

ГЕРБ не са се молили за коалиция с БСП, заяви той и отдаде тези емоции на "някаква тежка фиксация от страна на г-жа Нинова към г-н Борисов, и на невъзможността ѝ да живее без него".

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?