Нинова настоя за обща позиция на ПЕС против различното качество на храните

Нинова настоя за обща позиция на ПЕС против различното качество на храните

Лидерът на БСП Корнелия Нинова настоя за обща позиция на ПЕС против различното качество на храните на заседание на Съвета на Партията на европейските социалисти (ПЕС), което се провежда в Лисабон.

"Това ще е конкретен пример, че се борим с неравенствата в ЕС - не само сред гражданите - между бедни и богати, а и като статус на различните държави членки", заяви в речта си към левите лидери от Европа Нинова.

Тя посочи, че България ще поеме председателството в ключов момент за съюза, когато ще се говори за напускането на Великобритания, за бежанската криза, за бъдещето на Европа, за бюджета в следващия програмен период. "Ние, българските социалисти, заедно с всички вас, изработихме своя визия за бъдещето на Европа, която се казва "Повече социална Европа за хората", и направихме така, че в българския парламент тази наша визия да бъде включена в общото решение на парламента, с което се приема програмата за бъдещото председателство на ЕС от 1 януари. Тоест, ние имаме своя първи реален успех в налагането на социалния стълб", каза още Нинова.

По думите ѝ този социален стълб обръща внимание на това, че всеки опит да се ограничи ЕС само до общия пазар, води до подкопаване на устоите му, защото те са социалните права, справедливост, равенство, благополучие на гражданите. Според Нинова налаганата икономическа политика през последните години е превърнала гражданите от обекти в субекти, от цел на икономиката - в нейно средство.

"Безработицата и липсата на перспектива пред много европейски граждани остава проблем. 17 млн. младежи са без работа днес. И аз споделям казаното от г-н Тимерманс, че младите са бъдещето и на тях трябва да обърнем внимание. Но нека не разговаряме сами със себе си за бъдещето на младите, а да разговаряме с тях за тяхното бъдеще. Те трябва да участват във вземането на решенията", каза председателят на БСП.

Корнелия Нинова заяви още, че очевидно трябва да променим Европа, за да я спасим. "Тази промяна не изисква да измислим нещо генерално ново. Просто трябва да се върнем там, откъдето тръгна Европа - от нейните изконни ценности - солидарност, справедливост и равни възможности за всеки европейски гражданин", завърши лидерът на БСП. 

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?