Нинова: Не правим закон за Борисов и Радев, днес е ГЕРБ, утре сме ние

Лидерът на БСП постави три условия на ГЕРБ за общ антикорупционен закон

Нинова: Не правим закон за Борисов и Радев, днес е ГЕРБ, утре сме ние

"Ние не правим закон за едно правителство и за един президент. Ние сме сериозна партия и предлагаме трайно законодателство. Днес правителството е на Бойко Борисов, утре ще е наше". Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на заседанието на Националния съвет на партията, поставяйки три условия срещу които левицата е готова за общ законопроект срещу корупцията с ГЕРБ.

Лидерът на левицата призова да се започне с антикорупционното законодателство, защото "не можем да направим нищо друго, ако не спрем политико-бизнес-олигархичната мафия", която краде по 10 млрд. лв.годишно. Целта на Нинова е тези пари да отидат към онези социални слоеве, които имат нужда от тях.

Тя нарече "ключово" днешното заседание на Националния съвет на БСП и попита членовете на партията дали тръгват единни като юмрук в битката с паралелната държава.

Нинова очерта задачите през новия политически сезон – борба с корупцията и бедността, увеличаване на доходите, предстоящото европредседателство, изготвянето на алтернативен бюджет на страната. Тя се обяви срещу предлаганите от управляващите промени в Закона за публичните финанси, защото това било удар срещу общините.

"Обществото очаква алтернатива на това управление. И нека този политически сезон да бъде сезонът на алтернативата за "БСП за България"", каза Нинова.

Три условия за общ законопроект срещу корупцията

Двете основни политически сили - БСП и ГЕРБ излязоха с отделни законопроекти срещу корупцията, като ГЕРБ предложи да направят един общ. В събота на партийния форум Нинова съобщи трите условия, при които биха се съгласили на общ законопроект.

"Опитват се в последните дни по различни начини да ни внушават, че трябва да направим общ законопроект, да вземем от двата най-доброто, да се обединим и в името на България да спрат политическите дрязги и веднъж завинаги да решим проблема с корупцията. Ще го направим при три условия", каза лидерът на БСП.

"Първото условие е този орган да се занимава с разследване, а не с констатации, т.е. истинско събиране на доказателства. Този орган да се занимава с корупционни престъпления по високите етажи на властта, а не с констатиране. Този орган да има председател, назначен от президента на Републиката. Ние не правим закон за едно правителство и за един президент. Ние сме сериозна партия и предлагаме трайно законодателство. Днес правителството е на Бойко Борисов, утре ще е наше", изреди условията си Нинова.

По същото време на форум на младежите във Варна зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов даде да се разбере, че управляващите не са съгласни и няма да отстъпят президентът да назначава шефа на антикорупционния орган.

"Днес ако си направите труда да сравните техния и нашия законопроект, ще видите, че те са направили копи-пейст и са преписали около 70-75% от законопроекта. Останалите проценти са това да дадат правото на президента да назначава председателя на този антикорупционен орган. Ние не искаме президентска република. Ние знаем, че единственото място, където може да се води смислен политически дебат постоянно и да се осъществява необходимия парламентарен контрол върху изпълнителната власт е българският парламент", заяви Цветанов.

"Като че ли живеем в два паралелни свята – на управляващите и на реалния живот"

Лидерът на БСП повтори тезата си за паралелната държава, която краде по независими експертизи по 10 млрд. лв. годишно от джоба на всеки българин. Тя припомни, че преизчислението на всички пенсии годишно ще струва около 1 млрд. лв. на бюджета, а помощта за децата с увреждания 70 млн. лв. "Виждате какво говорим на фона на 10 млрд.", каза Нинова.

"Освен, че живеем в паралелна държава, като че ли живеем в два паралелни свята - на управляващите и на реалния живот. Бих искала да ви цитирам няколко неща само от вчерашния ден, за да видите двете реалности. Управляващите сутринта в парламента - "Добрите новини бележат началото на новия политически сезон. Няма да отстъпим, както и досега от политиките за ликвидиране на неграмотността. Укрепването на обществения ред и сигурността продължават да бъдат сред законодателните ни приоритети. Няма да си затваряме очите пред криминогенната обстановка в страната", цитира Нинова откъс от декларацията на Цветан Цветанов от ГЕРБ.

На фона на очертаната от Цветанов картина в парламента, вечерта по новините са съобщили за 6-годишно дете, което застреляло собственик на заведение, но роднините се съмняват, че се прикрива убийство. "Баща се дрогира пред дете в заведение. Агресия в метрото в София- мароканец извади нож и нападна младеж. Столичната полиция издирва двама маскирани, които нападнаха мъж пред ресторант. Колата, с която е отвлечен синът на бизнесмен е била с полицейска лампа. И така нататък до края на всички вечерни новини. Паралелен свят, нали. Единият в представите на управляващите, другият-  в реалния живот", каза Нинова.

Нинова: Зарът е хвърлен и няма връщане назад

"Има в историята едно събитие по конкретен повод, но исторически се е насложил един израз, който е ключов за такива моменти. Той е латински и е "Зарът е хвърлен и няма връщане назад". В такъв момент се намираме другарки и другари. Или започваме истинска борба с корупцията и го разбираме това или за пореден път има имитация", каза Нинова пред партийния форум.

Според нея управляващите предлагат поредната имитация на борба с корупцията за отчет пред предстоящия мониторингов доклад. Аргументите ѝ са, че предложеният от ГЕРБ антикорупционен орган само събира информация,констатира административни нарушения и издава предписания, което не е борба с корупцията.

"Разликата при нас е, че бихме искали този орган да се занимава с разследване, да гарантира разделение на властите и взаимен контрол между тях, да завършва целия процес- с внасяне в прокуратурата на доказателства, евентуално обвинителен акт, евентуално присъда. Тоест да се извърви дългия път от превенция, събиране на доказателство, обвинения и присъда – истинската борба с корупцията", каза Нинова.

"Ние не сме опозиция на инат, но сме с воля за истинска борба с корупцията. Ако обаче зад каузата в името на България, която да е благородна и ние винаги сме уважавали, ако зад името на България отново стои стремежа на политико – олигархичната мафия да се скрие и да си гарантира и през този сезон съхранение и увеличение на личното богатство за сметка на националното – без нас на тези преговори", завърши речта си Нинова.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?