Нинова няма да отиде на конгреса на ПЕС, на който преизбират Станишев

Причините били Истанбулската конвенция и пактът за миграция на ООН

Сн.: БГНЕС

Лидерът на БСП Корнелия Нинова няма да присъства на конгреса на Партията на европейските социалисти (ПЕС) в Лисабон, на който Сергей Станишев ще бъде преизбран за неин председател, стана ясно в четвъртък.

Преди ден печатният орган на БСП в."Дума" обяви, че именно Нинова ще води делегацията. Ден по-късно обаче самата тя съобщи друго - взела  решение да не ходи на конгреса. "Държа да го чуете от мен, за да няма спекулации", каза Нинова пред репортери в парламента.

Начело на партийната делегация ще е Деница Златева , която се занимава с международната дейност на БСП.

Нинова даде да се разбере, че причината не е преизбирането на Станишев, а три резолюции на ПЕС, които се очаква да бъдат приети на конгреса.

Едната е за равенството между половете и с нея се призовава всички държави членки да ратифицират Истанбулската конвенция и да я приложат в националното си законодателство. Още в началото на годината БСП и лично Нинова поведоха битка срещу ратифицирането на конвенцията от българския парламент, припявайки опорните точки на националистите за "джендъра". След като истерията достигна критични размери, ГЕРБ решиха да не настояват за ратификацията и поискаха тълкуване от Конституционния съд, който през юли обяви, че понятието "джендър" (социален пол) противоречи на основния закон. Тогава документът беше изтеглен от парламента.

Гласуването на резолюция за политиката по миграция е другият мотив на председателката на БСП да не отиде на конгреса на европейската партия-майка. Документът гласи, че всяка държава трябва да поеме солидарна отговорност за приемане на мигранти и ако това не се случи, да ѝ се прилагат финансови и икономически санкции. БСП са против подобни политики и още през лятото по предложение на БСП парламентът прие решение, което задължи Министерския съвет да не подписва двустранни споразумения за обратно приемане на мигранти.

Третата резолюция, с която БСП имат проблем е тази, с която ПЕС се солидаризира с Пакта по миграция на ООН. През ноември Нинова поде битка срещу пакта, по начин, подобен на този с Истанбулската конвенция. Тогава тя обяви, че в документа има и добри решения, но той стимулирал по-голяма миграция и класифицирал същата като "добро и неизбежно явление". Веднага след изказването ѝ от ГЕРБ защитиха пакта, но ден по-късно се отказаха от него заради коалиционните си партньори "Обединените патриоти". В крайна сметка България се отказа да се присъедини към международния документ.

Заради тези три резолюции, които ще бъдат приети в Лисабон, Нинова сама е поискала от Изпълнителното бюро на БСП да не участва в конгреса. Същите три резолюции са част от политиката на Станишев като председател на европейските социалисти, които в мнозинството си подкрепят този курс.

В същото време Нинова декларира, че БСП стои зад Станишев и делегатите ѝ ще подкрепят преизбирането му. "БСП издигна кандидатурата на Сергей Станишев за президент на ПЕС, стоим твърдо зад него, подкрепяме го и гласовете на нашата делегация ще бъдат дадени за него. Желая му успехи и здраве, защото на европейските избори догодина му предстоят тежки битки", каза Нинова.

Тя обаче не каза дали именно той ще води листата на БСП за евроизборите през 2019 г. Решението щяло да бъде взето догодина.

Конгресът на ПЕС ще се проведе на 7 и 8 декември и на него Станишев ще бъде преизбран за трети път за президент на европартията. Той е единствен кандидат и е начело на ПЕС от 10 години насам, още докато беше лидер на българските социалисти.

Станишев и Нинова имаха няколко сблъсъка заради различни политически позиции (например за Истанбулската конвенция). Откакто Нинова е председател на БСП, тя с бързи и сигурни крачки се отдалечава от принципите на европейските социалисти, позиционирайки се като популистко -националистическа политическа сила.

На форума на ПЕС ще бъде излъчен и общият кандидат на евросоциалистите за председател на Европейската комисия - Франс Тимерманс.

Споделяне

Още по темата

Още от България