Нинова: Няма да позволя петно върху БСП заради действията на Георги Гергов

Ръководството на партията ще обсъжда посредничеството на члена на ИБ на БСП за частната среща Цацаров-Дончев

Лидерът на БСП Корнелия Нинова разграничи себе си и партията от действията на бизнесмена и член на партийното ръководство Георги Гергов, който е посредничил за частната среща на главния прокурор Сотир Цацаров с издателя на "Сега" Сашо Дончев. "Няма да позволя по никакъв начин БСП да бъде въвлечена в това и хилядите хора в тази партия да носят отговорност за личните действия на който и да е неин член", заяви Нинова пред репортери в петък.

Тя допълни, че ръководството на БСП ще обсъди казуса във вторник.

"Във вторник, когато се събере ръководство, ще обсъдим въпроса и ще ви информираме за решението", заяви Нинова и отказа да отговаря на журналистически въпроси по темата.

"Няма да позволя на БСП като партия да се слага петно заради лични действия на нейни членове. Доколкото знам от вас, в тези събития има трима участници - намерете си ги, питайте ги какво са правили и защо", допълни тя.

За това, че Георги Гергов е бил посредник и домакин на срещата, съобщи в четвъртък бизнесменът Сашо Дончев. До момента Гергов не е намерен за коментар.

Скандалът избухна след като в интренет изчете запис от публична среща, на която Дончев разказва как главният прокурор го е поканил на среща, за да го заплашва. Цацаров му е заявил, че "поведението му става неприемливо и нетърпимо", визирайки критичната позиция на издавания от него вестник "Сега" (карикатурите на Комарницки) и приписвайки му отношения с телевизия Би Ай Ти, водещия Сашо Диков и партия "Да, България". Главният прокурор призна за срещата, но отрече да е отправял заплахи на бизнесмена. Цацаров на свой ред обвини Дончев, че се е опитал да окаже натиск върху него във връзка с работата на негови подчинени в прокуратурата.

Сашо Дончев отхвърли твърденията на Цацаров и заяви, че ако има разследване, ще разкрие всички детайли за тази среща. Проблемът обаче е, че за да има независимо разследване, главният прокурор трябва да се оттегли, което той няма да направи, както показва историята с други подобни скандали, в които бе замесен.

В тази ситуация е важна позицията на останалите институции, включително на парламента, правителството и президента, които да направят възможно разкриването на истината.

Към момента обаче всички институции са пас. Съюзът на издателите в България, чийто член е издаваният от Дончев вестник "Сега", поиска преди две седмици среща с президента Румен Радев, но отговор от него така и няма.

Политическите сили предпочитат да се правят, че скандал няма, тъй като всичко било думите на Дончев срещу думите на Цацаров.

Корнелия Нинова бе принудена да реагира, тъй като човек от ръководството на партията ѝ се оказа посредник за срещата. Както става ясно обаче, нейната единствена грижа е как да разграничи партията от скандала, а не как да съдейства истината да излезе наяве или да противодейства на корупцията и на заплахите за свободата на словото.

Членът на Изпълнителното бюро Георги Гергов е един от най-приближените на Корнелия Нинова. Според социалисти той е осигурил солидна част от финансирането на предизборната кампания на БСП. Гергов, който е и мажоритарен собственик на Пловдивския панаир, се включи дейно и в предизборната кампания на президента Румен Радев. Само месец по-късно държавната Българска банка за развитие отпусна на Пловдивския панаир 31.8 млн. евро, предназначени основно за рефинансиране на дълговете му. Гергов се ползва и с благоразположението на ГЕРБ, чието предишно правителство и настоящи общински съветници в Пловдив (съвместно с тези от БСП) му осигуриха сделка, която ще му позволи окончателно да придобие пълен контрол върху "Международен панаир Пловдив".

Поради всичко това, както и поради спецификата на настоящия казус, който касае лично главния прокурор, не е ясно как точно БСП ще се разграничи реално от Гергов.

Споделяне

Още по темата

Още от България