Нинова обвини банките, че надуват лихвите на закъсали в кризата

Нинова обвини банките, че надуват лихвите на закъсали в кризата

Лидерът на БСП Корнелия Нинова от парламентарната трибуна във вторник обвини банките, че надуват лихвите при предоговаряне на кредити на закъсали заради кризата граждани и фирми.

"Не знам дали си давате сметка, че в момента много от мерките, които предлагате, са хартиена политика, която няма нищо общо с живия живот. Ще давам примери. Г-н министъра на правосъдието ни уверява, че ЕЦБ е дала указания на БНБ да предоговаря кредитите на хората изцяло в полза на длъжника. Звучи прекрасно, хартиено, бюрократично. Знаете ли, г-н министър, какво се случва в действителност? Виждали ли сте в последния месец жив кредитополучател, който е отишъл да си предоговори кредита, защото ние – много. Казаха, че предоговарянето става така: удължава ти се срокът на кредита, но лихвата от 3-4-5 процента става 12 процента", каза Нинова.

Не е ясно за какви точно случаи говори Нинова.

През април банките обявиха кредитна ваканция за редовните си длъжници, пострадали от кризата с Covid-19, като указанията за това дойдоха от Европейския банков орган, а не от ЕЦБ.

Банковата ваканция дава възможност на кредитополучателите с редовни плащания към 1 март 2020 г. да отсрочат вноските си до 6 месеца, ако докажат, че са засегнати от Covid-19 и подадат заявление до 22 юни. В този случай банката не може да налага на клиентите си по-висока лихва. Кредитът се оскъпява единствено с допълнителната лихва, която се дължи за срока на удължаване, тоест за максимум 6 месеца.

Ако клиентът не отговаря за условията за ползване на банкова ваканция, но иска да предоговори кредита си на общо основание заради затрудненията си, банката може да иска промяна на лихвата и дори да събере такса за предоговарянето. Не би било редно обаче лихвата да скочи в пъти – от 3% на 12%, както твърди Нинова.

Не е ясно коя институция следва да алармират гражданите, ако засегат груби нарушения от страна на банките.

Преди две седмици финансовите консултанти от портала "Моите пари" изчислиха, че заемите би трябвало да се оскъпят леко за периода на банковата ваканция, защото през тези месеци продължават да се начисляват лихви.

Например жилищен кредит с остатък 100 000 лв. по главницата, срок до края на договора 20 години, годишна лихва 3% и месечна вноска 554 лв. ще се оскъпи с 1500 лв. Така общата сума за плащане ще нарасне от около 133 000 лв. на около 134 500 лв. при отсрочване на пълните вноски по заема с шест месеца. Въпросните 1500 лв. са лихвата за 6-те месеца удължаване на заема (по 250 лв. на месец).

Ако клиентът се договори с банката да продължи да плаща лихвата, а да отсрочи само главницата, вноската му за шест месеца ще падне от около 550 лв. на месец на 250 лв. и още тази година ще плати оскъпяването с 1500 лв. Другият вариант е вноската му да стане 0 лв. за периода на отстъпката. Тогава сумата от 1500 лв. ще се разпредели равномерно върху вноските до края на заема и те ще се повишат от около 554 лв. на 560 лв. на месец. Хубавото е, че в този случай лихвата не се капитализира, тоест не става част от главницата, и върху нея не се дължи нова лихва.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес