Нинова обяви 40% обновление на партийните листи

Служебното правителство призовано да провери дали държавният дълг е непокътнат

Корнелия Нинова обяви триумфално в неделя окончателната подредба на листите за предстоящите избори, в които доминира мантрата за "обновление", настъпила след уставната забрана за депутати с 12-годишен стаж в парламента да се кандидатират отново. Новото попълнение се състои от бивши депутати и министри на БСП като Кирил Добрев, Драгомир Стойнев, Валери Жаблянов и пр., червени ветерани като Стефан Данаилов, деца и внуци на партийна номенклатура от времето на Тодор Живков, както и публични фигури с леви и проруски убеждения като Елена Йончева, Тома Томов, Иво Христов и Александър Симов.

Неделният пленум утвърди още кандидат-депутати от гражданската квота, на които БСП възлага надежди за привличане на гласове – актьорите Нона Йотова и Любомир Ковачев, бившият началник на гвардейците Боян Ставрев, олимпийският шампион по стрелба Таню Киряков, професорът по пантомима Александър Илиев, психологът Христо Монов и пр.

"БСП за България" е алтернатива на ГЕРБ и промяна на статуквото в две насоки - в платформата и в лицата, заяви Нинова. Тя обяви, че ГЕРБ излизат със стара платформа и стари лица, докато 40 процента от водачите на листи на "БСП за България" са нови хора. В листите участват 56 души, които не са членове на БСП, заяви тя и уточни, че това са обществени авторитети.

Напрежение има по повод листата във Видин, чийто традиционен водач беше бившият лидер на социалистите Михаил Миков, както и във Варна, където листата трябваше да бъде служебно подредена заради конфликт между местни дейци и партийната централа.

"Двата стълба в политиката на ГЕРБ рухнаха"

Макар че в петък, когато служебният премиер обяви ревизията на обществените поръчки на кабинета "Борисов 2", Нинова обеща да не я коментира, докато не излезе докладът с фактите, в неделя тя не се сдържа и направи следното обобщение: "Двата стълба в политиката на ГЕРБ рухнаха - строителството на магистрали и еврофондовете".

"Не се строят магистрали, а се гласуват обществени поръчки", каза Нинова пред пленума. Според нея докладът на служебния кабинет е показал, че пътната мрежа не се поддържа, а обществените поръчки са нагласени. Ние предупредихме за това преди пет месеца, каза тя.

Не е ясно дали заключенията ѝ се базират на доклада, който все още не е станал публично достояние, или на изявлението на служения премиер Огнян Герджиков, от което обаче не могат да се направят изводите, до които е стигнала Нинова. Герджиков каза, че в половината министерства не са засечени нередности, а основните слабости при останалите ведомства са забавените процедури. При стотици обществени поръчки в 17 министерства, ревизията е открила само 9 (всичките на МО), в които имало индикации за измама и са предадени на прокуратурата. В Агенция "Пътна инфраструктура" пък били засечени нагласени поръчки, за които обаче не бе съобщено нищо конкретно и каквито нарушения ГЕРБ отрича.

Освен това и обявеният от Герджиков риск за спиране на европари по програмата за селските райони се оказа неоснователен, както потвърди и земеделското министерство.

Служебното правителство с нова задача – ревизия на държавния дълг

Сега Нинова има нов призив към служебното правителство - да направи ревизия на държавния дълг.

Според нея твърдението на Бойко Борисов, че взетият държавен дълг е непокътнат, е лъжа. Тя припомни, че по време на правителството на ГЕРБ са гласували 16 милиарда лева дълг.

Председателят на ПЕС и бивш лидер на БСП Сергей Станишев междувременно коментира, че ГЕРБ панически се страхува от изборна загуба и това предизвикало серия десни нападки към социалистите и Нинова.

Споделяне

Още по темата

Още от България