Нинова оглави хибридния протест срещу ЧЕЗ и "джендър правителството" пред МС

Лидерът на БСП Корнелия Нинова, партийният ѝ заместник Кирил Добрев и червени депутати пристигнаха на антиправителствения протест пред Министерския съвет.

Площадът се напълни с хора, голяма част от тях пристигнали от провинцията с автобуси, организирани от БСП.

Протестът, който бе насрочен за 11 ч. в сряда, обединява на едро основните кампании на БСП от последните месеци – срещу Истанбулската конвенция и срещу съмнителната сделка на Гинка Върбакова за българските активи на ЧЕЗ. В резултат на това протестът изобилства от хибридни послания като "Бойко Гинкин Политически джендър с високо напрежение".

Протестиращите носеха плакати с надписи "Оставка".

Първоначално бяха обявени две акции – едната на Движение за радикална промяна "Българската пролет" и политическа партия "Възраждане", а друга - от БСП, но в крайна сметка се обединиха.

Малко след 12 ч. протестиращите, скандирайки "Оставка" и "Мафия", се опитаха да влязат в сградата на Министерския съвет, където се провежда редовно правителствено заседание. Те казаха, че искат да връчат на премиера Бойко Борисов мотиви за оставката му. Полицейски кордон, който бе преградил входа, обаче не допусна протестиращи вътре.

"Г-н Борисов, искаме вашата оставка – вместо обещаната стабилност, една година внасяте само дестабилизация в държавата", заяви Корнелия Нинова пред събралото се множество.

"Българи, поздравявам ви за смелостта да застанете с лицата си срещу властта и да кажете: "Оставка". Скъпи българи, които днес не сте тук, благодаря на вас. Благодарим на Видин и Северозапада, които протестираха срещу политиката на Бойко Борисов, на Варна и Бургас, на Пловдив и Благоевград", каза лидерът на БСП. По думите ѝ днес и в цялата страна са обединени различни хора, различни политици, от различни цветове.

"Днес тук са с нас и "Възрaждане", и "Пролет", и младите от чужбина. Обединени сме в едно – искаме да отвоюваме България от паралелната държава, наречена Бойко Борисов и "Шайка", каза още Корнелия Нинова.

"Скъпи българи, промяната е възможна, важно е ние, вие, заедно да я поискаме. Затова се обръщаме днес към всички вас. Вярвайте, не губете надежда. Знаем, че целият преход ви е обезверил. Знаем, че има разочарование от политическата класа. Молим ви, не му се поддавайте. Вярвайте най-вече в собствените си сили, а ние ще дадем на тези сили оня тласък в българския парламент, по българските площади, от който те имат нужда, за да завършат с една победа на народа и неговата воля – за свободна, демократична, развита България", продължи Нинова.

Тя изтъкна, че управляващите водят война с президента Радев, с опозицията в Народното събрание, с всеки журналист, политолог или свободен човек, който им каже, че е време да се оттеглят.

"Всеки различен от вас е подложен на репресия. На нас ни е лесно, но тези хора в цялата страна – обикновени хора, които искат да правят бизнес, не могат - заради Калинки, Гинки, Делян-Добревци и суджици. Искаме вашата оставка, защото освен дестабилизацията, на която подложихте страната, крадете от здравето на българите, крадете от образованието на българите. Опорочихте европейския образ на България по време на европредседателството. Отнемате перспективата на Европейска България и със сделката с ЧЕЗ, с която ни вкарахте в международен скандал", заяви Нинова и скандира "Оставка".

Думата взе и депутатът от БСП Елена Йончева. Днес ГЕРБ изкупува електроразпределението, утре "Топлофикация", вдругиден водата – превръщат ни в заложници, заяви тя. Не стана ясно от какво се възмущава Йончева, при положение, че нейната партия иска одържавяване на ЧЕЗ, а именно такъв курс предприе правителството в края на миналата седмица.

По думите ѝ стотици хиляди хора в социалните мрежи изразяват омерзение от правителството. "За последните години ГЕРБ ни убеждават, че няма корупция. Казват, че има подобие на корупция. Казват, че корупцията в България не е по-различна от корупцията в Европа. Проблемът обаче не е корупцията, а грабежът. В продължение на 9 години групировката ГЕРБ събираше милиарди", каза Йончева и даде пример със санирането и оградата по границата с Турция. Йончева каза, че това било грабеж от националната сигурност.

Групировката мимикрира като партия, а според собствените им думи са "шайка", продължи тя и призова протестите да продължат:"Трябва да сме тук на площадите".

Към 13 ч. протестът приключи, хората започнаха да се разотиват и движението по булевардите "Цар Освободител" и "Дондуков" бе възстановено.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?