Нинова опита да оглави и протеста на животновъдите

Ако не бъде спряна, първата в ЕС зараза с чума по овцете заплашва износа на мляко, сирене, месо

БСП внесе жалба до Окръжната прокуратура в Ямбол, съобщиха от пресцентъра на партиятав неделя. В жалбата се настоява за спешна проверка на действията на Агенцията по храните при издаването и изпълнението на заповедта за умъртвяване на животните в Ямболско.

БСП е внесла и жалба до Софийския административен съд, съобщиха от партията. В нея се настоява да бъде спряна заповедта за умъртвяване на животните в Ямболско, заради съмнения в диагнозата. Другият аргумент на социалистите е, че Агенцията по безопасност на храните е предприела крайни действия, които не са пропорционални на заплахата, вместо да наложи карантина, например.

По-рано през деня лидерът на БСП Корнелия Нинова заедно с депутати-социалисти от региона опита да оглави протеста на животновъдите от ямболсокото село Шарково.

Тя е поискала официално документи, на базата на които се избиват животни. "Беше ми връчена заповед RD11-1245. В нея пише, че решението за изпълнение на комисията е от 4.07.2018 г., а протоколът за лабораторните резултати е от 9.07.2018 г.", посочва Нинова.

"Тук съм с народните представители от региона и няма да си тръгнем, докато не се изясни истината", е заявила Нинова.

"Разговарях с главния прокурор Сотир Цацаров. Помолих МВР да оттеглят полицаите, за да не се стига до сблъсъци", е коментирала още лидерът на БСП.

Заради протеста умъртвяването на животните в Шарковобе временно спряно в неделя. Протестиращи бяха направили блокада и жива верига и пазеха последното стадо в селото. Те не допускаха ветеринарите и изчакваха отмяна на заповедта на изпълителния директор на Българската агенция за безопасност на храните Дамян Илиев за умъртвяването на животните, съобщи БНР.

В селото остава да бъдат избити още около 300 животни.След Воден, Крайново и Кости в Странджа, ямболското Шарково е четвъртото село, в което се евтаназират овце и кози заради положителни проби на заболяването чума, потвърдени във френска референтна лаборатория.

По-рано министърът на земеделието Румен Порожанов лично се срещна със стопаните от Шарково и се ангажира с по-високи компенсации за избитите животни. По думите изплащането на тези пари може да започне още в понеделник.

Той им обясни, че ако не се предприемат бързи мерки, има опасност заболяването да се разпространи в други общини и области и на България да бъдат наложени ограничения за износ на продукти от овце и кози.

Двете гледни точки

Според местните животновъди животните са здрави и нямат положителни проби за болестта в стадата. Според изискванията обаче всички животни трябва да бъдат унищожени, обясни съветникът на министъра на земеделието д-р Янко Иванов, цитиран от БНР.

"Всички болни, контактни и животни, за които има опасност да са били в досег с вируса, подлежат на унищожаване, защото  те в един или друг момент могат да заразят други животни, така ще се проточи", каза той.

Заразата от чума по дребните преживни животни влиза за първи път в рамките на Европейския съюз, заради което европейска комисия ще направи инспекция в страната ни през следващата седмица. „Не се доказваме на никого. Такива са практиките в борбата с болестта. След като има огнища, след като има положителни проби, такива са правилата за биосигурност“, подчерта земеделският министър.

По думите му над 6 хиляди са взетите проби. До момента са евтаназирани по хуманен начин в първите две огнища малко над 1 900 животни, а в други три населени места – между 1 900 и 2 000 животни. Той каза, че животновъди от други части на страната са изразили готовност да подпомогнат засегнатите стопани след справянето със заразата.

"Животновъдите от останалата част, други асоциации, вече изразиха готовност. Независимо от обезщетенията, които държавата ще направи, те, когато падне карантината за гледане на животни, да им предоставят безплатно от цялата страна животни, така че те да могат постепенно да въстановяват стадата си", каза Порожанов.

Министър Порожанов се е ангажирал с повишаване на компенсациите

По нареждане на премиера министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов се срещна с хората в засегнатото от заболяването чума по дребните преживни животни село Шарково и съседните общини, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Министър Порожанов е обяснил лично на земеделските стопани, чиито животни подлежат на евтаназиране, че това са европейските и световни ветеринарни мерки, които България се е задължила да спазва. По думите му, ако не се предприемат бързи мерки, има опасност заболяването да се разпространи в други общини и области и на България да бъдат наложени ограничения за износ на продукти от овце и кози - мляко, сирене, месо.

Въпреки че разчетите по пазарни цени показват обезщетения от средно 225 лева за животни под селекционен контрол и 140-150 лева за останалите, министърът се е ангажирал компенсациите да бъдат завишени до минимум 190 -200 лева на евтаназирана коза или овца. Готовност за изплащане на средствата има още от понеделеник, като ще бъде направено бързо преизчисление на компенсациите за завишаването им.

Регистрираните земеделски стопани ще получат парите по банков път, а за останалите ще бъде направена организация да вземат средствата си на място в кметствата в селата.  

Министърът се е ангажирал, ако има стопани, които не искат да получат средства като компенсация за евтаназираните животни, да им бъдат осигурени идентични животни, които да отглеждат, след като бъдат изпълнени мерките за биосигурност в засегнатите общини.

Пред БНР Порожанов каза, че изплащането на компенсациите може да започне още утре, независимо че решението на Министерския съвет ще излезе в сряда, тъй като протоколите за селата Воден и Кости вече са обработени по старите ставки, очаква се тази седмица да бъдат гласувани и нови такива, съобщи той.

"Няколко са обезщетенията. Първото е на единица животно, което е евтаназирано, по методиката, която е нормативна. Ние направихме изчисленията - около 150 лева на овца. В момента сме се събрали в министерството с моите заместници, с екипите. Ще направим отново изчисления и ще искам санкции от Министерски съвет в сряда тази сума за единица животно - за овца и за коза, да бъде 190 лева. Успоредно с това ще има компенсиране с деминимис на всяко едно животно, ще има компенсиране за пропуснати ползи на наличните животни, които не са евтаназирани в тези седем общини, защото те имат възбрана за реализация на продукцията си и двуседмична възбрана за излизане от оборите, тъй като те трябва да бъдат хранени на място. Ще актуализираме - там очаквам между 35 и 40 лева на животно да коригираме оценката си за подпомагане. Нашата цел е да има абсолютно адекватно и рационално подпомагане. Истината е, че обвързаното производство също ще бъде платено. Това е една голяма субсидия на база на форсмажорните протоколи, които има за евтаназия на тези стада", обясни министърът.

Споделяне

Още по темата

Още от България