Нинова отлага евролистата заради Станишев и оставя ГЕРБ "да се пържи в собствен сос"

Нинова отлага евролистата заради Станишев и оставя ГЕРБ "да се пържи в собствен сос"

БСП отлага за 14 април решението за състава на евролистата си, чийто водач ще е Елена Йончева. Според социалисти решението за това е на лидера Корнелия Нинова с първа цел да се опита да елиминира въобще присъствието на Сергей Станишев в листата и втора - да се възползват колкото се може по-дълго от скандала с "апартаментите на властта".

През последните седмици партийното ръководство няколко пъти е сменило датата, на която трябва да се вземе окончателното решение за евроизборите. Първоначално се очакваше Националният съвет на БСП да избере останалите кандидати следващия уикенд. Преди избухването на т.нар. "Апартаментгейт", социалистите решили да изтеглят пленума за тази неделя, когато и ГЕРБ ще обявяват листата си, за да може кандидатите да се съпоставят в медиите. След развихрянето на аферата с апартаментите и последвалите оставки на Цецка Цачева, Цветан Цветанов и двама зам.-министри, БСП пак променили дата и в крайна сметка решили пленумът да е на 14 април.

Обяснението е, че искат да оставят "ГЕРБ да се пържат в собствен сос" и скандалът "Апартаментгейт" да стои на дневен ред.

"За пръв път ГЕРБ засенчиха нашите драми със своите", коментира депутат от БСП пред Mediapool.

По-важната причина за отлагането обаче е, че двете крила в партията не могат да се разберат дали лидерът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев да е в листата и ако да – на кое място. По брой на номинациите той излиза втори след Йончева и би трябвало да заеме второто място, макар че според опонентите на Нинова е имало манипулации при вота за първото място.

Сега обаче битката на Нинова е не просто Станишев да изпадне на по-задна позиция, а въобще да отпадне от листата, поради което се забавя цялата процедура по подредбата ѝ.

Нищо не е ясно

Засега е ясно единствено, че "нищо не е ясно", коментират социалисти. Станишев не се е отказал да се бори за кандидатско място, подкрепян от вътрешнопартийната опозиция. Нинова обаче не го иска и дори конфузът, който би предизвикало подобно решение за отношенията на БСП с ПЕС, не я отказва от позицията ѝ.

С отлагането на пленума социалистите се надяват да решат именно този вътрешен проблем. За мястото на Станишев има и две по-консенсусни решения – той да не е втори, но все пак да е някое от избираемите места, както и да е последен и да се бори за евродепутатско място с преференции, което би могло да бъде оправдано с позицията на БСП за запазване на старите праговете за пренареждане на листите.

Все пак - какви са нагласите за листа

В зависимост от решението за Станишев, на второ или трето място в евролистата ще е Деница Златева, бивш вицепремиер по европредседателството в служебното правителство на Огнян Герджиков.

На едно от първите четири места се очаква да е и настоящият евродепутат на БСП Петър Курумбашев. Той не влезе в европарламента веднага след изборите през 2014 г. заради решението на Станишев, който по това време беше лидер на партията, да не се отказва от мястото си в ЕП. Курумбашев все пак отиде в ЕП, след като Илияна Йотова стана вицепрезидент през 2017 година.

Депутатът Иво Христов, който през 2017 година обяви, че 80% от българите са дебили, също се може да е в листата на БСП за евроизборите, но не е ясно дали ще е на избираема позиция.

Евродепутатът Момчил Неков, станал случайно евродепутат заради феномена 15/15, вероятно също ще е в листата, но не е ясно на кое място. И той, и Иво Христов, излизат напред по номинации от структурите. За място в листата се бори и депутатът Румен Гечев.

Споделяне

Още по темата

Още от България