Нинова пак победи вътрешната опозиция, но не и кризата в БСП

БСП се превръща в авторитарна партия, твърди Станишев

Нинова пак победи вътрешната опозиция, но не и кризата в БСП

Корнелия Нинова и ръководството на БСП удържаха победа над вътрешната опозиция и на сегашния партиен пленум, посветен на резултата от местните избори, но битката между двата лагера не стихва, както и исканията за оставка на лидера. 

Националният съвет на БСП прие с голямо мнозинство доклада на зам.-председателя и шеф на червения предизборен щаб Николай Добрев, според който за първи път от 1995 г. се слага край на тенденцията БСП да получава по-ниски резултати на местни избори в сравнение с всеки предходен вот. Отчетът му е подкрепен с 86 гласа "за" срещу 20 "против".

Освен всичко друго, в доклада си Добрев посочва "симбиозата" между ГЕРБ и ДПС при буквалното разпределяне на малките и средните общини, която според него скоро ще обезсмисли местните избори.

"Входът на БСП за местната власт е през областните градове", е отбелязал още Кирил Добрев пред Националния съвет на партията. С доза ирония той благодари и на всички свои съпартийци, които нямаха търпение тази кампания да свърши, за да започнат новата - вътрешнопартийната".

Както стана практика в последните години, и този форум на левицата е кризисен, тъй като вътрешната опозиция иска оставката на лидера Корнелия Нинова, а тя консолидира поддръжниците си, за да остане на поста.

И двата лагера обосноваха претенциите си с резултатите от приключилите местни избори, на които БСП направи крачка напред, но доминиращата роля отново е на управляващата партия ГЕРБ. Алтернативният доклад на вътрешната опозиция, според който това ръководство на БСП е обречено да губи, е отхвърлен с голямо мнозинство на пленума.

По време на Националния съвет очаквано хората около Нинова и вътрешната опозиция са си разменяли критики, а напрежението е било голямо.Ръководството обвинило противниците на Нинова, че не участват в партийния живот. Те пък обявили, че ръководството всява разделение в партията и я тласка в грешна посока. 

Кой е подписал алтернативния доклад и искана ли е оставката на Нинова?

Преди началото на заседанието представителят на Националния съвет на БСП Янаки Стоилов заяви, че анализите на резултатите от изборите са важни, но не трябва да се бърза с оставки: "За мен важното е да се направи точна преценка на резултатите от изборите, по възможност с по-малко предубеденост и с противопоставяне, което може да бъде конструктивно".

В петък 50 социалисти поискаха оставката не само на Корнелия Нинова, но и на цялото ръководство и на предизборния щаб. Това стана именно с алтернативния доклад, който беше внесен тогава в централата на партията. В него пише, че партията губи трети поредни избори в последните 4 години, а подкрепата за нея се топи. "Това е устойчива низходяща тенденция на спад в доверието към БСП, дължащ се на целенасочено подменяния характер на партията от демократична към авторитарна, от лява към популистка и консервативна", се казва в анализа.

От пресцентъра на "Позитано" 20 обаче твърдят, че членове на левицата са сигнализирали в партийната централа, че нито са полагали подписа си под такъв текст, нито са дали устно съгласие името им да присъства. Дори разбрали за текста и за присъствието им в списъка от медиите.

Депутатът от БСП Александър Симов обаче нарече писмото "кабинетно размишление", което не отчита фактори като чудовищния натиск по места, намалената партийна субсидия и връщането на БСП в четири областни центъра. Емил Райнов от Националния съвет обаче е заявил, че докладът е подписан само от 21 социалисти, а другите го подкрепяли.

Искаха моята оставка пред журналистите, вътре на пленума нямаше дискусия по този въпрос, това не е за пръв път, каза пред журналисти Корнелия Нинова.

"Почти седем часа продължи дискусията...Хубава дискусия, с различни мнения, с различни предложения и с конкретни решения накрая с гласуване. Националният съвет прие доклада на Националния предизборен щаб и Изпълнителното бюро за резултатите от местните избори, която е добро, но недостатъчно представяне. Добро представяне, но недостатъчно", каза още Нинова.

Причина за това, че този път искането за оставка на Нинова не се превърна в основна тема, е че в партията ще избират нов председател през месец май 2020-а година.

Започва подготовка за вътрешни избори в БСП

Пленумът прие решение да започне процес на нови избори в партията, през април преди конгреса ще имаме пряк избор на председател, заяви Нинова. Прекият избор на лидера е една от конфликтните теми в партията.

Вътрешната опозиция така и не успя да събере мнозинство за връщане на стария принцип – излъчване на лидер чрез делегати на конгреса.

От началото на декември до май догодина ще протече отчетно-изборна кампания в местните структури на БСП.

"Ще имаме нови общински председатели, нови областни председатели, предложения за делегати на конгреса, номинации за председател с пряк избор и т.н. Започваме този процес на нови избори в партията. Ние го наричаме цикъл - отчет и избори", каза Нинова.

"БСП се превръща в лидерска партия"

Президентът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев отчете тревожна тенденция, че трета година при три различни избора и при ерозия на партия ГЕРБ, българите не припознават БСП. Станишев видя в това лидерски проблем:

"Привърженици и избиратели. Само така се печелят избори. Сега ние виждаме, че БСП губи основни свои характеристики в резултат на политическа линия. Първо, от идейна и програмна партия, в която хората са заедно заради определен кръг идеи, с които са съгласни, БСП се превръща в лидерска партия, в която демократичното начало е потиснато. От тази гледна точка БСП от демократична, се превръща в авторитарна партия, когато всяко различно мнение, всяка критика, се възприема като акт на война".

А целувката на "Орлов" кой я позволи?

По време на пленума Нинова е поискала пример, който да подкрепя тезата, че БСП става авторитарна партия. Преди да е получила отговор, тя нападнала Станишев и попитала дали той е получил разрешение от партията за целувката от 2013 година с тогавашния лидер на ДПС Лютви Местан на "Орлов мост".

Споделяне

Още по темата

Още от България