Нинова пак размаха Истанбулската конвенция срещу Станишев

Нинова пак размаха Истанбулската конвенция срещу Станишев

Корнелия Нинова, която по всякакъв начин се опитва да не допусне лидера на ПЕС Сергей Станишев в евролистата на БСП, намери нов аргумент срещу него – предстоящо гласуване на резолюция на Европейския парламент, с която се иска от Съда на ЕС да даде процедура, по която конвенцията да бъде подписана от ЕС като цяло. Нинова призова в сряда всички български евродепутати да гласуват "против", за да "защитят Конституцията, българските деца и семейства". 

Както е известно, Партията на европейските социалисти, чийто председател е Станишев, подкрепя конвенцията и той пледираше за ратифицирането ѝ от България, което обаче не се случи истеричната съпротива на БСП и "Обединени патриоти". Накрая ГЕРБ прехвърли топката към Конституционния съд, който определи конвенцията за противоконституционна поради термина "джендър" (социален пол).

Въпреки тази най-висока защита срещу конвенцията у нас, Нинова предупреди: "Ако се гласува тази резолюция за съда и съдът даде процедура за подписване на Истанбулската конвенция от името на ЕС и тя се подпише, то тя ще има обвързваща сила и за България". 

Призивът Нинова към евродепутатите идва седмица преди социалистите да обявят цялата си евролиста, за чийто водач вече бе избрана Елена Йончева. Макар че Станишев е втори по номинации, Нинова вече няколко пъти публично обяви, че не е задължително той да бъде издиган за нов мандат в Европейския парламент. По информация на Mediapool в момента тя полага всички усилия Станишев да отпадне от евролистата и това е една от причините окончателното решение за кандидатите бе отложено до 14 април. 

Още по темата
Още от България

Ще си купува ли бизнесът партии, ако парламентът му разреши да ги финансира, както предлагат ГЕРБ и ДПС?