Нинова покани протестните партии на открити за медиите преговори

Разговорите с ИТН оставени за накрая. БСП обеща идния петък да представи премиер

Нинова покани протестните партии на открити за медиите преговори

След като получи от президента Румен Радев третия и последен проучвателен мандат за съставяне на правителство, лидерът на БСП Корнелия Нинова покани трите протестни партии "Изправи се БГ! Ние идваме" (ИБГНИ), "Демократична България" (ДБ) и "Има такъв народ" (ИТН). От "Позитано" 20 съобщиха, че срещата с ИБГНИ е насрочена за неделя – 29 август, от 14 часа, с ДБ се предлага да се разговаря на 31 август – вторник, от 10 часа, а ИТН са оставени за накрая – 1 септември , сряда, от 11 часа.

Нинова е предложила срещите с политическите сили, от които очаква подкрепа за сформиране на редовен кабинет, да бъдат открити за медиите.

Пред журналисти тя обясни това свое искане с аргумента, че в такива сложни моменти започват всякакви манипулации, слухове, злоупотреба с информация, клюки, които биха навредили на един сериозен процес на преговори. Затова ще предложим всичко, от начало до край да бъде публично, каза тя.

Ще разговаряме с всяка от партиите по отделно и след това ще направим и четиристранна среща, заяви още Нинова. Според нея позицията на Слави Трифонов е важна, без ИТН не може да има стабилен кабинет, тъй като те са първа политическа сила.

Корнелия Нинова не коментира дали БСП вече имат кандидат за премиер, докато не се срещнат с другите партии и допълни, че в седемдневен срок - до другия петък, ще излъчат премиер. Най-вероятно преди това - в четвъртък, ще има заседание на Националния съвет на БСП и коалиционните партньори, на което да се обсъди постигнатото от разговорите с трите партии и да се вземе решение от колективния орган на левицата. Ще бъдат динамични дни до следващия четвъртък, заяви соцлидерът.

По време на разговорите с трите партии ще бъде обсъден и въпросът за включване на служебни министри в бъдещ редовен кабинет, както и правителството да е с определен хоризонт на действие. Решение на парламентарните сили е дали кабинетът да е експертен или друг, обясни Нинова.

Още преди ден тя заяви пред медиите, че това е "последната възможност за България". Вероятността обаче да се състави правителство намаля още повече след връчването на мандата именно на БСП. Социалистите изключиха ГЕРБ и ДПС като възможни партньори, а "Има такъв народ" продължава да поддържа позицията, че няма да подкрепи третия мандат. , "Демократична България" още преди връчването на мандата обяви, че няма да гласува "за" правителство, предложено от БСП.

Решението на президента да връчи мандата на БСП предизвика критики от някои от партиите.

"Избрах да връча на БСП третия мандат, причините са много. БСП изповядва ценностите свобода, солидарност. БСП съхрани откритост и диалогичност при досегашните усилия за съставяне на правителство. Вярвам, че тези хиляди честни хора са гарант, че третият мандат ще бъде употребен за съставяне на кабинет около ясни ценности", каза държавният глава при връчването на мандата на Нинова.

Радев обаче призова да бъде съставено правителство "около ясни ценности, около отчетен политически профил и от безспорни познати на обществото личности".

"Размиването на политическата отговорност зад експертна или друга подобна формула няма как да реши проблемите по разграждането на проваления модел“, допълни държавният глава.

Има всички налични условия за разбирателство, ако имаме мисъл за държавата и за хората, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова, след като получи мандата. Оттук нататък следва разум, мъдрост, спокойствие, отчитане на изпитанията, пред които сме изправени като държава и народ в следващите месеци, и полагане на максимални усилия за съставяне на редовен кабинет и сериозно мнозинство в парламента, което да провежда реформи и политики и да взема най-важните решения, каза още тя.

Ние сме пред два избора - да се състави редовен кабинет и мнозинство в парламента, което да взема най-важните решения, или отиваме на избори, коментира соцлидерът. По думите ѝ всички са съгласни, че идват кризи, на които трябва да отговорим адекватно, разумно и спокойно. Имаме платформата за политики, постигната при първите разговори, каза още Нинова.

Според нея актуализацията на бюджета е възможност да се състави мнозинство по минимум пакет, необходим за България, и на базата на това разбирателство по бюджета да се пристъпи към следващата стъпка за кабинет. Нямаме спор да преизчислим пенсиите, да отпуснем пари за Covid кризата, за охраняване на границата, в дълбочината на политиките е това, не кой ще бъде министър, коментира Нинова. Съгласието по тези съществени въпроси за България трябва да е основата и за бъдещо правителство. Ако няма актуализация на бюджета, е риск за България, не за отделните партии, каза още Нинова.

"Намаляха шансовете за съставяне на кабинет с участието на "Демократична България". Но ние сме само 30-ина депутата от 240", каза съпредседателят на ДБ Христо Иванов пред Нова тв. Той отново повтори, че колективните органи на обединението ще решават как да действат оттук нататък. "Те ще се съберат когато е ясна цялата картина. Сега е рано да се произнесат", добави Иванов.

Председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов пък се опита да прехвърли вината за това, че се стигна до третия мандат, на "Демократична България".

"Бих ви посъветвал да отидете да намерите г-н Христо Иванов, защото той е човекът, който докара нещата дотам, че в момента да има трети мандат и той да се дава на БСП. Отидете и го попитайте, има ясен отговорник за тази ситуация", каза той пред журналисти в парламента.

"Има такъв народ" да преосмислят поведението си и да не се държат авторитарно като ГЕРБ", отвърна му Христо Иванов, цитиран от БНР.

"Когато не знаеш какво правиш, бориш се с ГЕРБ със същите методи - липса на диалогичност, авторитарност, и после Христо Иванов е виновен. Аз в диалози с господин Йорданов нямам никакво намерение да влизам. Единственото нещо, което се надявам, е някъде, на някакво ниво в ИТН да си направят сериозни изводи и поне в следващия парламент да си променят подхода. С авторитаризъм, с желание да вземеш с 65 гласа всичко и да обявиш, че всички останали ти искат нещо, когато ти не искаш подкрепа, това е абсолютна рецепта за катастрофа, която наблюдаваме в действие. Нека избирателите преценят кой е виновен", каза съпредседателят на "Демократична България".

В събота и неделя ще се проведат заседания на колективните органи на коалицията, за да се вземе окончателно решение дали ще се включат в преговорите, организирани от БСП.

ДБ и ИБГНИ решиха да не подкрепят първия мандат заради несъгласие с някои от предложените министри, както и заради това, че не са получили достатъчно гаранции, че ДПС няма да има влияние във властта.

В петък от ИБГНИ посочиха, че ще участват в разговорите с БСП. "Ходът на президента е интересен. Едни и същи хора настъпват една и съща мотика всеки път. Няма как да постигнеш различен резултат, правейки едно и също нещо. Най-вероятно сметката няма да излезе. Политическият реализъм изисква точно това – правене на сметки предварително", каза Николай Хаджигенов пред Нова тв.

"Един парламент е провален, когато не може да излъчи управление. Това ще се случи отново. А защо Румен Радев даде мандата на БСП е съвсем друг въпрос, на който той трябва да отговори. При положение, че имаше заявки от други партии, че няма да подкрепят правителство на БСП, беше логично президентът първо да разговаря с всички тях. В случая
той даде обречен мандат на левицата"
, каза Тома Биков от ГЕРБ.

Докато първите два мандата се връчват на предварително определен от съответната партия кандидат за министър-председател, последният се дава на парламентарна група, която няма срок да излъчи кандидат за премиер. След като направи това обаче има 7-дневен срок за връщането на мандата.

"Следващия петък трябва да дойдем при президента с премиер", каза Нинова, което означава, че БСП ще се бави 2 седмици преди да върне и последния мандат, който най-вероятно отново няма да бъде изпълнен. Междувременно се очаква парламентът да разгледа окончателно актуализацията на бюджета. Ако и последният мандат се провали, Радев ще трябва отново да разпусне Народното събрание и да насрочи нови избори.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?