Нинова призова: Всички срещу ГЕРБ на балотажа

Политиците сме делегитимирани и трябва да се променим, каза лидерката на социалистите

Корнелия Нинова, сн. БГНЕС

С думите "Обединявайте се за промяна" лидерът на БСП Корнелия Нинова призова на втория тур на местните избори в неделя гласоподавателите да гласуват срещу кандидатите на ГЕРБ, явяващи се на балотаж. Това тя стори в ефира на бТВ и отговори утвърдителна на въпроса дали това означава да се гласува и за явяващите се в решаващата битка кандидати на "Демократична България" за кметове и районни кметове.

"Равносметката от първия тур на изборите за БСП е ръст от 150 хиляди гласа за кметове и общински съветници спрямо изборите от 2015 г. Това са четвърти по ред избори с увеличаване на подкрепата за БСП - спечелихме президентските с Румен Радев, на парламентарните увеличихме двойно народните си представители, а на европейските бяхме единствената партия, която увеличи броя на евродепутатите си", коментира Нинова.

Тя отбеляза, че на първия тур миналата неделя БСП е спечелила в 35 общини, като запазва досегашните си кметове и отиваме на балотаж в 72 общини. При ГЕРБ тенденцията е обратна и се вижда, че те имат намаляване на доверието на последните няколко избора, а на сегашния вот спадът е със 100 хил. гласа, допълни соцлидерката.

По думите ѝ, когато една партия трайно на различни избори намалява доверието си, а другата леко по леко го повишава, това ясно показва тенденция и различното отношение към двете партии през годините.

По думите ѝ голямото предизвикателство пред БСП е обединението не само на левите кандидати, но и тези, които са против статуквото за втория тур на изборите.

"Обединявайте се, защото тяхната философия е "разделяй и владей". Нека нашата да бъде "обединение и промяна". Да се обединят хора различни, но искащи животът в тяхната община да бъде по- различен", призова председателят на БСП.

Тя каза още, че хората на БСП и партията имат значителен принос към успеха на Мая Манолова, която отива на втория тур в София като независим кандидат.

"Ние от години се стараем да разширим подкрепата си и да привлечем доверието към нашите идеи на различни хора. В някои от градовете издигнахме различни авторитети, които споделят програмата ни и  пример за това е Румен Томов в Благоевград, зад който застават всички отпаднали на първи тур кандидати", обяви лидерът на левицата. Тя каза още, че това не попречило на МВР вчера да привика тези кандидати, за да ги профилактира.

“Преди първия тур извикаха наш кандидат за общински съветник, който черпеше за Димитровден за разпит и взеха баницата му като веществено доказателство, Явор Божанков цял ден беше държан в полицията и разпитван, дали е бил роми, за да гласуват за него. Върху човек, който лепи плакати на БСП в Русе, мутрите на ГЕРБ изляха кофата с лепило, а вчера в Пещера са се събрали всички работодатели от града и са “профилактирали” работниците си и семействата им.  Така се правят избори по герберски. Навсякъде, където се предприеха такива реакции, имаше обратен ефект", разказа още тя.

По думите на Нинова премиерът сутринта е изказал странна теза, че братя Галеви купували ромски гласове за Фандъкова, за да помогнат на Манолова.

“Ако това е ставало в София, как това стана в Силистра - 135 гласа за ГЕРБ и 5 за БСП, Поибрене - 353 на 28,  Септември - 315 на 5, Монтана - 476 на 20, Ветрен - 418 на 15, Велинград - 160 на 6, Твърдица - 227 на 28, Лом- 228 за ГЕРБ и 14 за БСП, Петрич - 205 на 9 гласа и още десетки други ромски секции в цялата страна", попита тя.

Според нея политическият извод е, че ромите много обичат Бойко Борисов и ГЕРБ в цялата страна и искат управлението им да продължи.

"След тези данни за изблиците на сложни мисли от страна на Борисов логиката мълчи, трябва да се занимае психоанализата, защото в София този вот може да не е надделял, но в Поибрене сигурно е успял", коментира още Корнелия Нинова. Тя добави, че е унизително да гледаш как хората продават гласа си за 20 лева, защото са гладни и трябва да ядат.

Тя се спря и на проблема с огромния брой на невалидните бюлетини - 616 116, на тези избори.

"Гласовете на 25% от гласувалите българи са отишли на вятъра. Управляващите умишлено премахнаха машинното гласуване, за да могат да фалшифицират бюлетините, защото машините не отчитат фалшиви бюлетини. Ако не бяха премахнали машинното гласуване 616 хиляди българи щяха да отчетат гласуването си. Затова в момента нямаме реален вот, а резултатът е изкривен", смята още Нинова.

Като трета много голяма тревога за България тя посочи ниската избирателна активност. "Това делегитимира всички политици, защото 1/3 от българския народ ни избира и от тази една трета ние събираме определени проценти. Партиите трябва да започнем да се променяме, като поведение и структура, за да върнем доверието на хората. Ако не го направим, тежко на всички ни", каза Нинова.

По думите ѝ корпоративният вот също е огромен проблем пред изборите в България. "Христо Ковачки публично подкрепи Вяра Церовска в Перник, вероятно срещу ангажимента да продължава да гори европейски отпадъци в града и перничани, и софиянци да ги дишат. Бизнес интересът го кара да подкрепя статуквото и всички, които не искат това да продължи, са на ход в неделя", агитира още Нинова в последния възможен за това ден. 

Споделяне

Още от Местни избори 2019

Колко време давате на новия парламент?