Нинова се обяснява за махането на Зарков и Стоилов от Изпълнителното бюро

Нинова се обяснява за махането на Зарков и Стоилов от Изпълнителното бюро

Лидерът на БСП Корнелия Нинова влезе в обяснителен режим, след като по нейно предложение единствените членове на Изпълнителното бюро, които ѝ поискаха оставката след провала на изборите през април – Янаки Стоилов и Крум Зарков, бяха махнати от тясното ръководство на партията.

Решението за освобождаването на Стоилов и Зарков заедно с още четирима вече бивши членове на ИБ, бе взето преди ден с формалното обяснение, че са водачи на листи.

Махането на Стоилов и Зарков обаче се очаква още от деня след изборите, когато Нинова обяви, че остава на поста си, но пък Изпълнителното бюро, което се предлага от нея, подаде оставка. Именно на това заседание Стоилов и Зарков са поискали и Нинова да поеме отговорност за лошия изборен резултат.

В сряда Нинова даде различни изявления, в които подчерта, че обвързването на смяната им с това, че са поискали оставката ѝ, са "опорни точки". Пред БНР, във Фейсбук и пред БНТ тя обяви, че "от Изпълнителното бюро не изпадат, а са освободени всички, които ще бъдат водачи на листи".

В тезата на Нинова обаче има два проблема – единият е, че Янаки Стоилов не е водач на листа, а другият – че някои членове на ИБ запазиха местата си, въпреки че са водачи.

Разминаванията

В официалното съобщение на БСП от вторник за промените в Изпълнителното бюро дори не бе споменато кои са освободените от постовете си. Вместо това бяха обявени новите членове и формалното обяснение за смяната на старите.

"От членове на бюрото се освобождават водачите на листи за предстоящите избори. Целта е да се ангажират повече хора от партията, едни със законодателна работа, други с партийната", съобщи тогава пресцентърът на БСП. От следващо изречение обаче се разбира, че не става дума за всички водачи, защото "се запазват досегашните зам.-председатели и секретари на БСП", а повечето от тях са и водачи.

Нинова има четирима заместници в партията и трима от тях водят листи. Това са Ирена Анастасова, Атанас Зафиров и Кристиан Вигенин, който е и шеф на предизборния щаб на партията. Двамата досегашни секретари са Вяра Емилова и Христо Проданов – и двамата на първи места в листи. Всички те запазиха местата си в Изпълнителното бюро.

Така махнати от бюрото с мотива, че са водачи остават петима души – Георги Свиленски, Иван Иванов, Крум Зарков, Манол Генов и Стоян Мирчев. В сряда обаче Нинова говори за 7 души, които определя като "водачите на листи, които ще станат депутати". Неясно остава защо Нинова говори за двама души повече при положение, че водачите, които не са нейни заместници или секретари, са общо петима.

В официалното съобщение за промените Янаки Стоилов дори не бе споменат, защото и той е освободен от Изпълнителното бюро, но не е кандидат – депутат. На 12 май той бе назначен за министър на правосъдието в служебния кабинет на президента Румен Радев. Досега той беше председател на партийната комисия по идейно развитие на БСП и имаше ранг на зам.-председател със съвещателен глас в Изпълнителното бюро.

През септември миналата година пък Крум Зарков бе избран с най-много гласове (487 от общо 902 гласували делегати) на конгреса на БСП за член на Национален съвет на партията.

Споделяне

Още по темата

Още от България