Нинова се похвали с индулгенция от Цацаров за "Цанков камък"

Цветанов уточни, че писмото не е от главния прокурор. Пита защо лидерът на БСП се припознала като обвинена за проекта

"Уважаема госпожо Нинова, нямате нищо общо с тази работа". Това, по думите на лидера на БСП Корнелия Нинова, се казва в писмото на главния прокурор Сотир Цацаров в отговор на нейното питане фигурира ли името ѝ разследвания или проверки за хидровъзела "Цанков камък". Нинова обяви писмото във вторник и повтори, че ще даде на съд премиера Бойко Борисов и депутати от ГЕРБ.

Няколко часа по-късно зам.-председателят на ГЕРБ Цветанов Цветанов заяви на нарочна пресконференция, че са учудени от изявлението на Нинова. Не мога да си представя, че тя се припознава във всичко, което казва ГЕРБ и визира сама себе си, заяви Цветанов и декларира, че не е страхуват от съдебни дела.

Да излязат от БСП и да кажат за кой период носят отговорност, призова депутатът от ГЕРБ Александър Ненков, който заедно с колегата си Десислава Атанасова внесе сигнала до прокуратурата за "Цанков камък". Тогава двамата коментираха, че проектът е реализиран при управлението на тройната коалиция, когато министър на икономиката и енергетиката бе Румен Овчаров, а Нинова – негов заместник.

Ненков напомни, че лидерът на БСП вече три пъти дава пресконференции, за да каже, че няма нищо общо с този проект.

Не сме коментирали дали Корнелия Нинова е виновна или не, а това, че тя е участвала в кабинет, при управлението на който се е реализирал проектът "Цанков камък", уточни Ненков. По думите му досега от БСП не са коментирали самия проект - полезен ли е за държавата и има ли източване на средства.

Писмото не било от Цацаров, а от наблюдаващ прокурор, разкри Цветанов

Цветанов обърна внимание на твърдението на Нинова, че е получила отговор от главния прокурор, а всъщност писмото от прокуратурата е подписано от наблюдаващ прокурор. Цветанов призова Нинова да е обективна. По повод нейното писмо до австрийския посланик във връзка с "Цанков камък" той ѝ препоръча, когато кореспондира с посолства, да не забравя други случаи, с които БСП е свързана, като например скандала "Хохегер".

Нинова: Получих отговор от главния прокурор

Преди седмица Нинова попита с писмо Цацаров дали името ѝ фигурира в резултатите на извършените досега проверки по проекта "Цанков камък".

"Получих отговор от главния прокурор, за което му благодаря, в който се цитират всички досъдебни производства, предварителни проверки на Национална следствена служба, на Прокуратурата, отговор от Прокуратура на Република България, специализирано звено "Антикорупция". Общо взето, след тези цитати на всички дотук извършени служебни проверки и досъдебни производства: "Уважаема госпожо Нинова, нямате нищо общо с тази работа", ако мога така да обобщя. Сега всички, които си позволиха да свържат моето име и БСП с корупция и с "Цанков камък" – отиват на съд. От министър-председателя Бойко Борисов до подгряващата група говорители", заяви на пресконференция Нинова и благодари на главния прокурор за отговора.

Интересно е, че писменото уверение на Цацаров (или на негов подчинен, както твърди Цветанов) към Нинова идва преди прокуратурата да е оповестила какво е предприела по сигнала на ГЕРБ, внесен на 14 август, за злоупотреби по проекта "Цанков камък", който бе изграден преди седем години, като стойността му набъбна от първоначaлно предвидените 440 млн. лв. до 1 млрд. лева.

За случая са уведомени и австрийските служби

Нинова припомни, че е изпратила писмо и до австрийския посланик в България, тъй като според нея твърденията на ГЕРБ за корупция и злоупотреби по проекта са свързани и с участието на австрийските банки, които са го финансирали и австрийски фирми, които са го проектирали и контролирали.

Тя помолила "австрийската страна да се произнесе по твърдението на българския министър-председател участвали ли са австрийски фирми в корупционни сделки в България и с кои политици", като декларирала, че БСП настоява за пълната истина по този проект, независимо кои политически сили и кои политици са замесени в него. Получих отговор от австрийския посланик, в който се казва, че "следствените дейности по съдебно-наказателни деяния в Австрия се извършват от прокуратурата по компетентност и по следващо коректно правораздаване. Благодаря Ви за писмото от 15.08.2017 г. относно проекта "Цанков камък" и мога да Ви уверя, че съм информирал по въпроса австрийските служби" цитира Нинова отговора на австрийския посланик.

Искат да омаловажат усилията им за борба с паралелната държава

Председателката на БСП обвърза атаките срещу нея и партията ѝ с подготвения от социалистите алтернативен на ГЕРБ проект на антикорупционен закон и да се омаловажат усилията им за борба с паралелната държава: "Да ни се отнеме правото да претендираме, че автентично и истински искаме да се справим с нея".

"Бойко Борисов да излиза сега и да каже какво и кого имаше предвид, когато говореше за корупция за "Цанков камък", допълни Нинова.

Не може в политиката, за да отклоняваш вниманието от себе си, за да омаловажаваш политическия опонент, да хвърляш димки, коментира тя.

По думите ѝ политиката на прехода - да хвърляш кал и да няма резултат от това, е довело до чувство на несправедливост у всеки български гражданин: "Е, сега да покажем, че искаме да променим този стил. Хайде да започнем от "Цанков камък" - искаме цялата истина".

Лидерът на БСП съобщи още, че в сряда внася писмо до спецсъда кои са политиците, взимали пари от КТБ.

В ответ Цветанов заяви, че подкрепят тази идея, но ще се фокусират върху това в този мандат да няма банкова криза.

Версията на ГЕРБ за скандала "Цанков камък"

На 14 август депутатите от ГЕРБ Десислава Атанасова и Александър Ненков внесоха сигнал в прокуратурата, която да каже дали има нарушения и корупция при изграждането на язовира и ВЕЦ-а, но и дали съоръжението е нужно на енергетиката. Те напомниха, че проектът стартира, когато енергиен министър е бил Румен Овчаров, а негов заместник Корнелия Нинова. Още тогава председателката на БСП обяви, че няма нищо общо с проекта и се закани да съди всеки, който твърди това.

На 16 август премиерът Бойко Борисов, цитиран от стенограмата на МС, коментира пред министрите: "Причината отново да се внася това предложение за "Цанков камък" е, защото е съоръжение, за което е даден приблизително милиард, с път за 240 милиона, а то не работи, то е изпразнено, счупило се е, ремонтира се и сега, в най-големите жеги, когато климатиците работят на пълни обороти, ние не можем да ползваме енергия от него. С една дума, ние атакуваме качеството и питаме кой ще понесе отговорност. И, естествено, за това се обръщаме към мандатоносителите през тези периоди – ДПС и БСП."

"И аз просто не мога да разбера тази наглост", заяви тогава Борисов, визирайки контраатаките на ДПС и БСП, които, според него, се опитват да му "пришият" Делян Пеевски, а те да изглеждат чисти.

Провокираният от ГЕРБ скандал накара ДПС да предупреди публично името на почетния председател на движението Ахмед Доган да не бъде намесвано в проекта "Цанков камък". Причината е, че Доган е получил хонорар от 1.5 млн. лв. като консултант по този и още три хидроенергийни проекта.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?