Нинова се съмнява в независимостта на енергийния и воден регулатор

Нинова се съмнява в независимостта на енергийния и воден регулатор

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще трябва да обясни пред депутатите от енергийната парламентарна комисия в четвъртък защо поскъпват услугите на 28 държавни и общински ВиК дружества в страната от 1 януари 2019 г., какво е състоянието на свободния електроенергиен пазар, където се наблюдават резки движения на цените, както и за газовите тарифи.

По искане на БСП бе насрочено изслушване на КЕВР за трусовете на борсата за ток, където електроенергията стигна цена от 207 лв./Мвтч. По настояване на левицата в дневния ред са включени поскъпването на водата с 10 на сто в София и Бургас и с 4-5 процента на много други места, както и въпросът с наложената преди ден санкция от ЕК заради държавен газов монопол у нас.

"Един от най-важните въпроси за нас са растящите цени на ток, парно, газ, вода, а оттам и на цените на всички стоки и услуги. Нямаме грам доверие в решенията на КЕВР“, заяви на пресконференеция във вторник лидерът на БСП Корнелия Нинова и даде пример как шефът на КЕВР Иван Иванов на 15 септември казал, че поскъпването на природния газ за битови и бизнес потребители ще бъде с не повече от 8%, а три дни по-късно цената на газа е повишена с 14 процента.

Твърдението на Нинова издава невежество. Тя пропуска, че 14 на сто е поскъпването на самата суровина, а цитираното от Иванов 8-процентно повишение е за крайната цена на газа за потребителите. То е по-малко, защото крайната цена включва таксите за пренос и достъп, които не се променят. Така реално тежестта на ръста на цената на чистия газ не се пренася напълно върху крайната цена за клиентите.

"Независим орган ли е КЕВР или има зависимости от монополисти?", запита лидерът на социалистите. Според нея с тези решения на регулатора "се пълнят джобовете на монополистите, но се взимат и последните стотинки от джобовете на хората“.

Тя посочи, че така управляващите и КЕВР убивали българската икономика и производство, фалирали малкия и среден бизнес и отказвали българите от ползване на елементарни услуги.

Десет-петнадесет комисари, сътрудници и помощници, затворени на тъмно, решават съдбата на милиони, без да отчитат обективните обстоятелства при вземането на тези решения, заяви Нинова.

Относно предстоящия ръст на цените на водата тя попита регулатора прави ли проверка на място дали наистина ВиК дружествата са направили отчитаните и влизащи в цената инвестиции или "просто гледат документи". "Смятаме, че подадените по документи инвестиции не отговарят на действителността“, каза соцлидерът.

Тя отбеляза, че уж вложените във ВиК мрежата инвестиции не са подобрили нейното състояние, нито качеството на услугата, нито качеството на водата.

Същото констатира миналата седмица и самата КЕВР, която отчете, че въпреки повишаваните цени на водата, течовете по мрежата не намаляват, а дружествата са с раздут персонал, управляват се неефективно и не правят нищо за бързото откриване на аварии, за да се свият загубите на вода, които дори нарастват и надхвърлят 61 на сто.

Нинова коментира и казуса с газовата глоба, като заяви, че евродепутат от БСП ще зададе въпрос на еврокомисаря по енергетиката дали е вярно, че ЕК ни е поставила условие или да се приватизира „Булгартрансгаз“, или да се наложи глоба, както твърди премиерът Бойко Борисав.

Председателката на БСП ловко се възползва от изразената от него позиция, че приватизация на газовия оператор бе била национално предателство и глобата е поета, за да се защитят националните интереси. Тя призова премиера така, както е решил да не се приватизира „Булгартрансгаз“, да последва предложенията на БСП и да бъдат забранени за приватизация всички стратегически за националната сигурност обекти, включително и отдаването им на концесия.

"Щом така е загрижен за националната сигурност и за тези обекти, да спре веднага концесията на летище "София“, призова Нинова, чиято партия отдавна е против процедурата частник да поеме управлението на столичния аеропорт.

"Да помисли и за предложението ни да не се дават на концесия плажовете на България, жп-инфраструктурата, подземните богатства“, каза още Корнелия Нинова.

Споделяне

Още от България