Нинова се скри, БСП прави паралелно преброяване

Не бяхме припознати като алтернатива на ГЕРБ, обяви Станишев

Георги Свиленски направи кратко изявление пред централата на БСП. Сн. БГНЕС

Ръководството на БСП отказа коментар на предварителните резултати от евроизборите. Те дават голяма преднина на ГЕРБ пред социалистите въпреки прогнозите за по-добро представяне на партията, оглавявана от Корнелия Нинова.

Самата Нинова не се появи пред медиите след края на изборния ден. Изявление направи депутатът Георги Свиленски. Пред централата на партията на ул. "Позитано" 20 той обяви, че социалистите няма да коментират резултатите от екзитполовете,тъй като били разнопосочни. Щели да чакат официалните резултати. Освен това правели свое собствено паралелно преброяване.

Изявления на ръководството на партията би трябвало да има в понеделник. Преди това изпълнителното бюро на партията щяло да се събере на заседание, обясни Свиленски.

За разлика от липсата на коментар от лидера на БСП Нинова и водачът на евролистата Елена Йончева такъв направи петият в листата на левицата и председател на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев. От Брюксел той заяви, че трябва да се направи "бърз, но задълбочен анализ за причините, които не ни позволиха да бъде припознати като алтернатива на ГЕРБ". Според него анализът не трябва да бъде претупан и "да не бъдат нещата с драматични жестове заметени под килима".

"За втори път след 2017 г. се повтаря една и съща ситуация. Всички предпоставки БСП да спечели изборите са на лице и това не се случва в последния момент", коментира също Станишев. На въпрос на бТВ дали Корнелия Нинова трябва да поеме отговорност за изборния резултат Станишев отговори, че "всеки решава за себе си по какъв начин да носи отговорност".

Според него основните причини за резултата на БСП са вътрешните разправии преди кампанията и липсата на единна кампания след това.

"Загубихме твърде много време във вътрешни разправии преди кампанията. А по време на кампанията вместо да има единна кампания, имаше отделни кампании на кандидатите. Делихме твърдите избиратели на БСП", коментира Станишев.

Според него грешка е и това, че БСП продължи бойкота си на заседанията на парламента. "Навсякъде ме питаха защо сме извън парламента. Битката се води на тепиха. Ние пропуснахме възможност да говорим смислено и да отправим посланията си", смята Станишев.

Той коментира и ниската избирателна активност, която според него се дължи на липсата на европейски дебат. "Навсякъде в Европа има увеличаване на активността. Според прогнозите ще достигне рекорд - средно 50%. Навсякъде в тези страни се водеха дебати за бъдещето на Европа. В България тези избори се превърнаха в нещо като репетиция за местни и парламентарни избори", каза лидерът на ПЕС.

Споделяне
Евроизбори 2019

Общо 27 формации са регистрирани за участие на предстоящите евроизбори на 26 май: 13 партии, 8 коалиции и 6 независими кандидати.

Вече е ясно под кой номер са подредени в интегралната бюлетина.

За всеки кандидат в листите на партиите и коалициите може да се гласува с преференция.

За първи път в бюлетината за тези избори партиите са с номера до 100, а преференциите започват от 101.

Партиите, коалициите и инициативните комитети, заедно със списъка на кандидатите за всяка формация, са публикувани на сайта на Централната избирателна комисия.

Списъкът на 3000-те секции, в които ще има машинно гласуване може да бъде изтеглен от тук.

Избирателите могат да проверят в коя секция трябва да упражнят правото си на глас по няколко начина.

Решено е и в кои държави извън България ще има секции за гласуване.

Още по темата

Още от Евроизбори 2019