Нинова се уплаши от Пеевски в Благоевград, разясни Борисов

Колаж: <i>Mediapool.bg</i>

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е убеден, че председателката на БСП Корнелия Нинова се е уплашила от Делян Пеевски и затова се е отказала да води тамошната партийна листа на социалистите. Както стана известно Пеевски, който обикновено е водач в Пазарджик, на тези избори ще дебютира и като водач на ДПС в Благоевград. Коментирайки смените, извършени от служебното правителство, лидерът на ГЕРБ на няколко пъти зададе и въпроса #Кой?

"Хич не ми се участваше да съм водач на листа. Но ако не бях, щеше да се изтълкува като това на Корнелия Нинова. Когато г-жа Корнелия Нинова видя, че Делян Пеевски е водач на листата на ДПС и Благоевград вече не ѝ хареса. Аз си мислех, че от Цветан Цветанов се е уплашила, но като видях кой е водачът на ДПС там, бях сигурен, че няма да стъпи там", заяви Борисов в четвъртък при представянето на водачите на изборните листи на ГЕРБ.

Самият Борисов е на първо място в Пловдив и в 25-ти избирателен район в София. Нинова е начело на червената листа в същия район.

Борисов разясни, че вместо Нинова като лидер на БСП да поведе две листи, се е наложило да използват "иконата" Стефан Данаилов, който ще е на две места - в София и във Варна.

"Поостаряхме вече, то и аз вече по-трудно се движа, но г-н Данаилов ще води на две места... той пътят е кратък, нали има "Хемус", разсъди Борисов. И добави, че съжалява за отказа на Нинова от Благоевград, защото "този дебат там наистина щеше да е интересен, да е музика и за ушите и на медиите - да чуем защо всъщност, какво е станало тогава, за да разберем кой, кого, как и къде", каза лидерът на ГЕРБ.

През пролетта на 2007 г., при управлението на калинета "Станишев", тогавашният заместник-министър на бедствията и авариите Делян Пеевски се оказа сред основните действащи лица в грандиозния корупционен скандал, в епицентъра на който бяха тогавашният министър на икономиката Румен Овчаров, неговата заместничка Корнелия Нинова, директорът на "Булгартабак" Христо Лачев и шефът на следствието Ангел Александров. Тогава Лачев обвини директно Пеевски, че го е рекетирал да сключва договори с близки до него фирми. Румен Овчаров бе принуден да подаде оставка, Александров също напусна поста след дълъг отпуск, а Нинова и Пеевски бяха освободени от правителството.

Междувременно шефът на "Булгартабак" Христо Лачев се оплака, че върху него е оказван натиск от страна на зам.-министър Делян Пеевски, който е искал посочена рекламна компания да усвои част от бюджета за реклама на "Булгартабак", както и строителна фирма, посочена от него, да реализира инвестиции, свързани с холдинга.

Прокуратурата започна разследване по скандала и разпита основните замесени лица. Една седмица след като Пеевски даде показания, близкият до него зам. - градски прокурор Роман Василев направи показна операция в "Булгартабак", която обаче се обърна срещу Христо Лачев.

Делото бе закрито, а Пеевски е реабилитиран.

Борисов няколко пъти зададе и въпроса #Кой?, станал емблематичен за протестите през 2013 г. срещу назначението на Пеевски за шеф на ДАНС. "Кой, кой, кой?" прави смените на служебното правителство, попита Борисов. Той уточни, че задава въпроса #Кой? и заради "полукриминалната" по думите му смяна на главния секретар на МВР Георги Костов, и заради цялостната кадрова политика.

Борисов коментира, че явно като БСП идва на власт, се появява и въпросът #Кой?. Той припомни, че при избора на шеф на ДАНС се е прехвърляла топката между Сергей Станишев, Лютви Местан и Пламен Орешарски, които един по един са отричали те да са направили номинацията.

"Помните ли? Не беше толкова отдавна, само преди две години... Днес се случва абсолютно същото", каза лидерът на ГЕРБ.

Той попита и щом от БСП отричат да имат нещо общо със служебното правителство, а все кадри от БСП се назначават, тогава "откъде изпълзяха".

"Нинова казва, че не знае кой сменя хора. Оказва се, че избраното от тях правителство не знае кой сменя Георги Костов в МВР по един криминален начин. Ние бяхме толерантни. Омбудсман от БСП си направихме, да има мир. В замяна получихме тежък реваншизъм. И ревизия се опитаха да ни направят, а сега ще правят проверки на проверките", каза още Борисов.

Пред журналистите той съобщи също, че подозира готвена изборна манипулация. За нея той съдел от смените на областните управители, рокадите в МВР и историята около машинното гласуване. Борисов обаче обяви, че той и актьорът Георги Мамалев имали и скеч, посветен на машините за гласуване, който вече репетирали. Актьорът също беше на представянето на листите на ГЕРБ. Нито той, нито Борисов обаче обясниха каква ще бъде манипулацията с машините.

Споделяне

Още по темата

Още от България