Нинова ще консултира "Визията" на БСП с нобелист, екссъветник на Първанов

Нинова ще консултира "Визията" на БСП с нобелист, екссъветник на Първанов

Американският икономист проф. Джоузеф Стиглиц, носител на Нобелова награда за икономика и бивш икономически съветник на Георги Първанов в президентския му мандат, ще консултира "Визията за България" на БСП. Това стана ясно от съобщение от пресцентъра на партията във вторник.

Лидерът на левицата Корнелия Нинова посочи, че вече е обсъдила със Стиглиц засилващите се неравенства у нас и споделя мнението му, че причина са "паралелните светове", които нямат никакъв досег.

"Ние отдавна настояваме държавата да не оставя всичко на свободния пазар, а да запази своята регулаторна функция в ключови сектори. Радвам се, че един от най-големите икономисти в света, носител на Нобелова награда за икономика, смята, че, за да работят пазарите така, както се очаква, трябва да има подходящо регулиране от страна на държавата", допълни още Нинова.

През юли 2002 г., в качеството си на съветник на президента Първанов, проф. Стиглиц казва, че икономическата свобода е изключително важна и прекомерните регулации от страната на държавата могат да доведат до лоши последици за цялата икономика.

От съобщението на БСП се разбира, че Стиглиц е поканен от Нинова да дойде у нас и ще даде мнението си за проекта на БСП.

Джоузеф Стиглиц е един от най-известните леви икономисти в света, носител на Нобелова награда за икономика през 2001 г. Най-известните му трудове са: "Цената на неравенството", "Голямото разделение", "Свободно падане: Америка, свободните пазари, кризата и виновните за нея".

През 2016 г. публикува книгата си "Еврото: Как единната валута заплашва бъдещето на Европа". Икономистът съветва за "плавен изход" от еврото.

Консултирал е Гърция по време на дълговата криза, като винаги се е изказвал критично спрямо политиките за строги икономии, прилагани през последното десетилетие по целия свят.

Стиглиц е познат и в България от началото на века, когато бе консултант на Георги Първанов в президентския му мандат.

Споделяне

Още от България